Kommunens ekonomiska situation pekar på ett underskott mellan åtta och tio miljoner kronor året 2003. För att få ett nollresultat behövs en sänkning av utgifterna med cirka fem procent.
För att uppnå det har kommunstyrelsen beslutat att minska antalet visstidsanställda med tio procent från 1 augusti. Övertiden bland personalen ska ner med 50 procent från och med 1 juni. Personalen ska uppmanas att ta ut beordrad övertid i ledighet. Dessutom ska verksamhetscheferna föreslå mer strukturella ingrepp som behandlas i nämnderna under juli.
I vintras införde kommunen anställningsstopp, övertidsstopp och investeringsstopp. Men det tycks inte har räckt. Kommunchef Tage Dalteg förklarar varför:
- Vi väntar oss ett sämre utfall på skatteintäkterna på omkring 2,5 miljoner kronor. Och vi har redan en för stor verksamhet i förhållande till resurserna där nämnderna ligger fem till sex miljoner kronor utanför sina ramar. Dessutom tillkommer minusresultatet på 900 000 kronor från förra året.
Fram till 25 juni har förvaltningarna på sig att ta fram besparingsförslag. Största besparingen för socialnämndens del med 700 000 kronor skulle en nedläggning av Måsens dagverksamhet för funktionshindrade innebära. Andra nedläggningsförslag rör hemma hos-verksamheten i familjer med behov av socialt stöd och den sociala myndighetsjouren vid storhelger. Dessutom tittar man på vad rationaliseringar inom hemtjänsten och utökad servering vid Solgårdens matsal skulle innebära. Sammanlagt handlar det om en besparing på 1,44 miljoner kronor.
Barn- och utbildningsförvaltningen, som måste spara tre miljoner kronor, siktar på att dra in sex till åtta visstidstjänster och att minska sjukskrivningarna. Det räcker inte långt, därför diskuteras nedläggning av en av grundskolorna, musikskolan, gymnasieskolan och Komvux.
Miljötekniska nämnden har inga verksamheter som kan läggas ner men kommer att vara ännu striktare med övertid och inköp. Till och med gå längre än vad kommunstyrelsen begärt, enligt nämndordföranden Håkan Johansson (m). Han tycker det är viktigt att ansvariga politiker och tjänstemän sätter ner foten nu och visar på allvaret i kommunens ekonomiska läge.
- Jag hoppas att andra nämnder går efter och gör likadant.
Han är övertygad om att denna förvaltning framöver kommer att lyckas med att halvera övertiden samtidigt som han hoppas och tror att man snart ska kunna återgå till en mer normal situation igen, kanske redan om ett halvår.
Kommunstyrelsen har ännu inte presenterat något nedskärningsförslag när det gäller de strukturella greppen, enligt kommunalrådet Jan-Olof Gustafsson (c). Han tycker att verksamhetscheferna har gjort ett bra jobb, och sedan är det upp till politikerna att ta beslut.
Trots sin bakgrund som byalagsman kan han i detta läge inte garantera att alla bygdeskolor får vara kvar.
- Alla de strukturella greppen som chefsgruppen har tagit fram som förslag är verksamheter som jag inte skulle vilja röra, och framför allt inte någon bygdeskola eller musikskolan.
En nedläggning av Måsen och de andra besparingsförslag som socialen presenterat tror han dock kan bli nödvändiga.
- I det ekonomiska läge som vi har hamnat i gäller det i första hand att värna om kärnverksamheten. Vi måste vara öppna för alla förslag.
Jan-Olof Gustafsson vill se en så bred politisk överenskommelse som möjligt, helst en som går över blockgränserna.