- Vi vill lugna ner situationen, kommenterar Håkan Johansson (M), hårt ansatt ordförande för miljö- och byggnämnden.
Nämnden har tagit ett policybeslut om att inte bevilja fler ansökningar förrän den nya översiktsplanen för skogsbygden är klar och den gällande slättplanen setts över en gång till.
Hoppas på en plan- Vi skulle vilja väga ihop de båda planerna till en plan, kommenterar Håkan Johansson.
Kan ni frysa vindkraftsansökningar som följer både gällande lagstiftning och kommunens egna plandokument? Ni är ju ändå en myndighet som är satt att tillämpa lagstiftningen.
- Ja, för vi anser att allt är utbyggt på slätten enligt översiktsplanen. Enda undantaget är två verk vid Stora Lund som inte är uppförda ännu men som det sedan tidigare finns bygglov till.
Miljö- och byggnämnden avslog på måndagen en ansökan om ett 74 meter högt vindkraftverk i Häggestad.
Ärendet visar tydligt att det inte bara är i skogsbygden som vindkraftsopinionen är delad. Elva grannar var för medan tio var emot.
Nära flera bostadshusHåkan Johansson ser dock inte denna önskade etablering som särskilt representativ för hur det varit på slätten.
- Jag tror aldrig vi haft en ansökan om ett vindkraftverk som legat så nära flera bostadshus. Om alla grannar varit positiva hade vi fått titta på ärendet en gång till, jag tror ändå att det hade blivit avslag, säger han.
Häggestad ligger mellan Stora Åby kyrka och Heda. Området är fredat från vindkraftverk och enligt översiktsplanen bör det tills vidare vara det av hänsyn till kulturminnesvård, naturvård och landskapsbild.
Vad betyder ett "bör" i en översiktsplan som denna, vilken vikt har det?
- I nämnden är vi överens om att hålla oss till översiktsplanen så gott det går. Det ska till starka skäl för att göra avsteg. I annat fall blir översiktsplanen inget att luta sig emot för den som till exempel ska göra ett fastighetsköp. Dessutom har det visat sig att skrivningar i en översiktsplan är väldigt betydelsefulla vid överklaganden, säger Håkan Johansson.
Oläsbara namnMera vindkraft. På nämndens sammanträde togs även ett säreget beslut om ett överklagande av bygglov till vindkraftverk på Stora Krokek 2:6. Fastigheten ligger i närheten av Vida Vättern.
Nämndens uppgift är att pröva om överklagandet kommit in i rätt tid. Nämnden anser att det har kommit åtta månader för sent, men eftersom flera av namnteckningarna inte är läsbara överlämnas ärendet ändå till länsstyrelsen för prövning.
Med oläsbara namnteckningar kan nämnden inte avgöra om samtliga 13 personer som överklagat är delgivna beslutet i rätt tid eller inte.