Det är första gången som Migrationsverket öppnar en flyktingförläggning för asylsökande i Ödeshög, däremot har kommunen tidigare tagit emot flyktingar som redan fått uppehållstillstånd.
En första kontakt med kommunen tog Migrationsverket i februari och i somras uttalade sig kommunstyrelsen positivt till att hälsa asylsökande välkomna till kommunen.
Därefter har verket försökt att ordna med bostäder. Det har nu lyckats fastän den kommunägda bostadsstiftelsen Ödeshögsbostäder inte haft någonting att erbjuda.
Migrationsverket har kommit över cirka 15 lägenheter hos två olika privata hyresvärdar, avtal ska skrivas i veckan och därefter påbörjas möblering av lägenheterna som finns på spridda adresser i centralorten.
Riktmärket är att det bor två asylsökande per rum.
Vecka 46, om två veckor, beräknas, de första asylsökande anlända till Ödeshög, en grupp om cirka 30 personer. Nästa kontingent kommer preliminärt i början av december.
Ser ni det som ointresse från Ödeshögsbostäders sida att de inte har kunnat ställa upp med någon enda lägenhet?
-- Inte alls, vi har haft en oerhört positiv kontakt med Ödeshögsbostäder. De har bara 3--4 lägenheter lediga och måste ha den reserven för den egna omsättningen av hyresgäster. Men man har sagt från bostadsstiftelsens sida att så fort man ser möjligheten att släppa ifrån sig lägenheter så hör man av sig, säger Stefan Kungsmark, beredskapsansvarig hos Migrationsverket.
Även samtalen med kommunens företrädare och de privata hyresvärdarna tycker han har varit mycket konstruktiva.
Den blivande flyktingförläggningen administreras från Migrationsverkets nyligen öppnade kontor i Boxholm, men verket räknar också med att ha en tjänsteman på plats i Ödeshög så gott som varenda dag.
Från vilka länder kommer de asylsökande som hamnar i Ödeshög?
-- Det vet vi inte, de har inte kommit till Sverige ännu, svarar Stefan Kungsmark.
Han nämner sedan att sannolikheten är stor att de kommer från norra Irak, forna Jugoslavien eller de tidigare öststaterna, framför allt då de forna Sovjet-republikerna. Det är nämligen dessa områden som i dag dominerar strömmen av asylsökande till Sverige.
För Ödeshögs kommun ska flyktingförläggningen ekonomiskt vara ett nollsummespel. Den dagpenning (71 kronor för ensamstående) som utbetalas, och som ska täcka alla utgifter förutom hyran, står staten för.
Kommunen är skyldig att erbjuda möjligheter till skolgång för barnen i de asylsökandes familjer och får ett schablonbidrag för det. Likaså får landstinget motsvarande schablonbidrag för sjukvård.
Migrationsverket ordnar med meningsfull sysselsättning för de asylsökande, som i allmänhet består av undervisning, och handlar upp dessa tjänster.
På så vis kan flyktingförläggningen förhoppningsvis ge ett och annat nytt arbetstillfälle i Ödeshög.