Som Corren tidigare berättat är Östsam inne på att samtliga gymnasieelever i länet ska få ett färdkort att användas för gratis buss- och tågresor inom länet.
Fyra alternativ finns. Det mest generösa, och därmed också det dyraste, ger giltighet till fria resor dygnet runt och året om.
En enig barn- och utbildningsnämnd i Ödeshög förordar detta det dyraste kortet och motiverar det med att alla gymnasieelever då får likvärdiga möjligheter till studier och nyttjande av kulturutbud oavsett bakgrund, bostadsort, ekonomiska eller andra förutsättningar.
Vidare skriver nämnden:
"Kortet kan uppmuntra ungdomar att resa kollektivt och därigenom påverka deras attityder i en positiv riktning vid val av kollektivt resande i framtiden".
Barn- och utbildningsnämnden kan också kosta på sig en generös linje.
För så som kostnadsberäkningen ser ut för de nya skolkortet blir det även i den dyraste varianten billigare för Ödeshög än det Expresskort som kommunen kostar på gymnasieeleverna i dag.
Detta kan ju förvåna eftersom Expresskortet inte delas ut till alla så som tanken är med skolkortet. Men det finns en förklaring. Marianne Andersson, sekreterare i barn- och utbildningsnämnden, ger oss den.
-- I Ödeshög är det i stort sett alla gymnasieelever som redan i dag har kort, säger hon.
Totalt i länet är det ungefär hälften av alla elever som har Expresskortet. De som inte har det bor för nära sin gymnasieskola eller så kan de utnyttja ordinarie skolskjutsar.
Prislappen på det föreslagna nya skolkortet i den dyraste varianten, den som Ödeshögs skolpolitiker förordar, är beräknad till 3 400 kronor per läsår.
Det skulle för Ödeshögs kommun ge en totaltkostnad på 697 000 kronor att jämföra med de 750 000 kronor som kommunen betalar i dag.