Kommunchefen Tage Dalteg redogjorde i korthet för det akuta budgetläget och de åtgärder som håller på att diskuteras.
- Det är ganska beska piller. Verksamheten ligger för högt och vi måste trimma organisationen.
Några neddragningar behövde kommunfullmäktige inte ta ställning till denna gång. Däremot behandlades ett förslag på att fastställa det ekonomiska utrymmet för 2004 års verksamhet. Det innebär att nämnderna får 198,2 miljoner kronor att röra sig med och ett förväntat resultat på minus 600 000 kronor.
- Detta är förutsättningarna och inte ramarna. Vi måste sikta på en så verklig budget som möjligt. Ett minusresultat är inget vi kan acceptera, utan vi måste få till stånd ett ordentligt plusresultat, sade Jan-Olof Gustafsson (c).
Nils Orrenius (m) hade inget emot förslaget men var kritisk till hur ekonomin sköts i sin helhet.
- Det är ganska omöjligt att spara sig till de här beloppen. Dessutom tappar vi ekonomisk förhandlingsstyrka. De strukturella förändringarna är ett steg i rätt riktning, men de kommer för sent. Det behövs en helt ny organisationsstruktur i Ödeshögs kommun. Vi måste titta på vilka tjänster vi behöver, inte vilka vi har.
Även Magnus Oscarsson (kd) anslöt sig till huvudförslaget men tyckte att för mycket fokus lades på de två stora nämndernas verksamhet, nämligen barn- och utbildning och socialen.
Viola Ingvarsson efterlyste en budget vars resultat inte hamnar på minus, begärde först återremiss men anslöt sig sedan till Bengt Gideskog (m). Han ville anta förslaget med tillägget att det skulle vara preliminärt vilket också blev det beslut som antogs av ledamöterna.
Charles Eriksson (s) tyckte det var dags för fullmäktige att ta siffrorna på allvar och påpekade att det sedan tidigare har varit en socialdemokratisk propå att titta på budgetsiffrorna god tid i förväg. Det var en förenklad historieskrivning, genmälde Bengt Gideskog och tillade att det inte bara är den här kommunen som har ekonomiska problem.