Skolskjutsarna inom kommunens sydvästra område mellan Ödeshög till Boet och Stava måste ställas in. Busschauffören på dessa turer, Thorbjörn Gustafsson, är medlem i Kommunal.
-- Det är inte många kommuner som har egen buss, men här har kommunen valt det för att ha koll på vad resorna kostar, säger Thorbjörn Gustafsson.
Kommunen har sökt dispens för busschauffören och fått avslag. Men en ny ansökan har lämnats in så att åtminstone de asylbarn som bussas från Ödeshög till Boet ska kunna ta sig till skolan. Övriga familjer uppmanas att lösa skolskjutsarna själva genom samåkning.
Omkring 70 kommunalare går ut i strejk i Ödeshögs kommun, dessutom är det en handfull icke fackligt anslutna som får lägga ner sina jobb på grund av strejken.
Förutom busschauffören handlar det om barnskötare, skolmåltidspersonal, elevassistenter, anställda på tekniska enheten och en anställd på återvinningsstationen. Däremot inte lokalvårdare och vaktmästare, de är visserligen kommunalare men har ett annat avtal eftersom de är anställda av Ödeshögsbostäder, det kommunala bostadsbolaget.
Barnomsorgen drabbas hårt. Förskollärarna ska samlas och ta emot barnen på en och samma avdelning, där öppettiden blir begränsad. Barnen delas upp i olika grupper som får ta del av barnomsorgen olika dagar.
Liknande lösning gäller för fritidsverksamheten. Familjedaghemmen stängs helt och hållet.
Den tekniska enheten ska ha fortsatt beredskap, jourverksamhet och tillsyn av reningsverket.
Planlagda underhållsarbeten som gräsklippning, skötsel av blommor och renhållning ställs in.
Det är klart att det går tjäna på strejken på kort sikt, anser moderaten Håkan Johansson, ordförande för miljötekniska nämnden.
-- Kommunledningskontoret och många politiker i kommunstyrelsen anser att en bra sak med strejken är att kommunen sparar pengar.
Som exempel nämner han sophanteringen när den förra strejken var aktuell.
Då hittade man på andra lösningar. Kommunens entreprenör fick köra soporna direkt till Gärstadverket i stället för att lastas om av kommunens anställda.
Kerstin Karlsson, kommunens personalsekreterare, vet inte vilka besparingar strejken skulle kunna ge eller om det skulle ha utretts.
Inte heller de politiker i kommunstyrelsen Corren talat med säger sig känna till att sådant har diskuterats.
-- Vi ser ser inte i första hand att vi kan tjäna pengar på strejken utan hoppas på att det ska lösa sig. Strejk är strejk, och det drabbar nästan alltid tredje part, säger Magnus Oscarsson (kd) och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
-- Vi känner ett stöd från kommunpolitikerna, men vi tycker de kan trycka på lite mer så att förhandlingarna kommer i gång, säger Gun Broomé från Kommunal i Ödeshög.
Kommunen har räknat ut hur en löneökning skulle slå. 1 procents lönepåslag för alla kommunanställda, inte bara Kommunals medlemmar, skulle kosta kommunen omkring 1,5 miljoner kronor.
Kommunen har budgeterat för 3 procent, och Kommunal har begärt 5,5 procent.