Ödeshögselever inte sämre än andra

En del har för sig att Ödeshögselever klarar gymnasiet sämre än de i grannkommunerna. Så är det inte, anser studie- och yrkesvägledaren Lennart Kroon som undersökt saken.

ödeshög2002-09-03 09:28

Han har undersökt hur det gått för de elever som slutade Lysingskolan 1999.

Sådana uppföljningar har gjorts sedan 1996, att de ska genomföras står i Ödeshögs skolplan. Det började med att många ansåg att Ödeshögseleverna var sämre rustade än andra elever, bland annat på grund av de långa resvägarna till och från skolan. Men det var bara ett påstående utan grund, menar även Charles Eriksson (s), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Mycket arbete

-- Redan på 1980-talet gjordes en undersökning som visade att det inte fanns några större skillnader och sedan har det fort- satt av gammal god vana. Även om siffrorna har blivit bättre kan vi aldrig vara fullt nöjda, säger han.

-- I sig kanske utvärderingen inte visar något sensationellt. Men man har tidigare fått för sig att Ödeshög skulle ha högre betygsmål än andra kommuner. Min uppfattning blir att eleverna klarar sig minst lika bra som Mjölby och Boxholm, säger Lennart Kroon.

Mycket arbete ligger bakom utvärderingen, dessa två ynka papper, så som Lennart Kroon uttrycker det. Bland annat har han kontaktat 12 gymnasieskolor för att spåra de gamla Ödeshögseleverna. 75 procent av dessa elever har numera grundläggande behörighet för högskolestudier.

Material saknas

5 av de 67 elever som gick ut Lysingskolan 1999 var obehöriga att söka gymnasiestudier. Alla dessa har på något sätt fortsatt med olika former av studier, en av dem har Lennart Kroon inte koll på eftersom den eleven har flyttat.

Lennart Kroon beklagar att det inte finns motsvarande uppföljningar i de kommuner som Ödeshög samverkar med, nämligen Mjölby, Tranås och Boxholm. Därmed saknas det bra jämförelsematerial som än tydligare skulle belägga hans uppfattning.

-- Ödeshögselevernas snittbetyg ligger i nivå med eleverna i Mjölby och Boxholm med det betygssystem vi har i dag.

3 slutade gymnasiet utan högskolebehörighet och erhöll ett samlat betygsdokument efter tre år.

1 hoppade av individuella programmet för ett jobb.

2 fortsätter inom ramen för det individuella programmet.

2 har gjort studieuppehåll på grund av utlandsvistelse.

4 läser treårigt program på fyra år.

3 har gjort programbyte och försenas därmed ett år.

2 har flyttat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om