Ödeshögsfamiljen lever i en Nissesaga hela december

Jenny Aakula var till en början emot konceptet med Nissedörr. "Nä, jag ska inte ha någon jäkla Nisse". Sedan ångrade hon sig.

Jenny Aakula var först tveksam till att hålla på med Nissedörrar till jul, men hon kom på andra tankar.

Jenny Aakula var först tveksam till att hålla på med Nissedörrar till jul, men hon kom på andra tankar.

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2021-12-20 20:00

– Vi kanske behövde en Nisse ändå. 

Jenny valde att kalla Nissen för Vätte, då hennes sjuåriga son Viktor tidigare hade blivit rädd för en "Nisse" som gjort otillåtna hyss. 

– Hos oss fick en snäll Vätte flytta in. För det vet ju alla, om man är snäll mot Vättar är de snälla tillbaka. 

undefined
Jenny Aakula var först tveksam till att hålla på med Nissedörrar till jul, men hon kom på andra tankar.
undefined
Vätten har ett litet rum, likt ett tittskåp med glas. Det går att se, men inte röra.

De senaste åren har många barnfamiljer anammat fenomenet med "Nissedörr". Det handlar om en Nisse som flyttar in hos familjen första advent eller första december. Den håller koll på barnen fram till jul och ser vad de gör. De kan hitta på bus eller komma med uppmaningar att utföra fram till jul. Variationen och ambitionsnivån är mycket varierande och i handeln finns ett stort utbud med produkter att köpa, så som "dörrar", möbler, brev och tips om bus. Jenny Aakula från Ödeshög valde istället en annan väg. 

– Jag tycker inte om att köpa massa onödiga saker, så jag bestämde mig för att tillverka allting själv. Det är lite ambitiöst, men roligt. 

undefined
Vätten har en dörr mellan familjens kök och hall. Här är utgången till köket med en liten trapp ner på golvet. Jenny Aakula läser ett brev som Vätten skrivit till familjen.
undefined
Detalj från "köket" ovanpå tittskåpet. Spis, kavel och pepparkaksformar.

Vätten har bott hemma hos familjen sedan första advent. Det händer nya saker varje dag och han skriver brev som barnen svarar på. 

– Det blir som en julkalender, vad händer idag?

Vissa saker är planerade men det mesta styrs av slumpen. Händelser i vardagen föder nya idéer om hur sagan utvecklar sig. Ibland kan den ta en oförutsägbar vändning som Jenny får agera på.

– Jag måste tillverka något nytt hela tiden. Det är det svåra, jag måste vara uppe om natten och fixa tillsammans med Vätten.

undefined
Vättens läger i familjens hall. Vindskydd och eldstad.
undefined
Små kryckor till Vätten.

Det hela blir som en månadslång lek och saga som hela familjen är involverad i.

Kan du berätta om någon händelse?

– Det var kallt ute och jag kom på att han frös, då var jag tvungen att tillverka en kakelugn. Eller när det snöade, då kunde han inte ha sina tunna små skor. Han behövde något varmare, då fick det bli nya skor och en historia kring det. 

Vad är din första tanke om det händer något oförutsett?

– Oh, nej! Sedan tar det tre hjärtslag och jag tänker istället "ja, vi gör så här istället". Man måste alltid ha en plan A, B och C. Allt är en lek, men samtidigt på riktigt i sagan. Viktor är noga med att allt måste fungera på riktigt och vara logiskt. 

undefined
"Jag måste tillverka något nytt hela tiden. Det är det svåra, jag måste vara uppe om natten och fixa tillsammans med Vätten", säger Jenny Aakula.
undefined
Jenny Aakula berättar hur Vätten försvann från familjen förra året. "Förra året flög han i väg på nyårsafton. Det blev en historia kring att han packade sina saker i små boxar och gjorde om kakelugnen till raket".

Hur länge håller sagan på? 

– Förra året flög han i väg på nyårsafton. Det blev en historia kring att han packade sina saker i små boxar och gjorde om kakelugnen till raket. Han skrev sedan ett avskedsbrev med uppmaningen att elda i kakelugnen i år, så han skulle hitta tillbaka.

Var hittar du inspirationen?

– Ideérna bara kommer i huvudet, sedan är min stora inspiration Nils Karlsson Pyssling. Allt ska vara lite grovt och lite halvtaffligt, men samtidigt fungera.

undefined
Vättens lilla lägereld
undefined
Jenny Aakula beskriver hur Vätten städar och håller ordning om nätterna.

Jenny förklarar att sagan inte handlar så mycket om sanningen. 

– Familjen tycker det är roligt att leva i den här sagan under en tid. Man kan ju säga att Vättar faktiskt finns beroende på hur mycket fantasi och föreställningsförmåga man har. Det kan finnas någon slags generell lärdom i det här också. 

Jenny beskiver några av de fördelar hon upptäckt. 

– Det ökar barnens kreativitet. Det finns en glädje i att ta hand om någon, lite som att öva på att ha ett husdjur. Är man snäll mot någon, är den snäll tillbaka. 

undefined
Detaljer som Vätten tillverkat.
undefined
Jenny Aakula berättar att Vätten städat golvet och utfärdat en varning så ingen ska halka.

Nissen kan också användas i andra syften. 

– Att diskutera jobbiga frågor med sitt barn. Om Nissen tar upp ett problem kan det vara lättare att ta det till sig. Det är pedagogiskt bra. 

Vad är planen framåt?

– I år kommer vi fira nyår på Åland, så vi kommer fråga om hen vill följa med dit.

Familjen Aakulas Vätte

Inspiration: Nils Karlsson Pyssling.

Hur många saker har tillverkats: "Kanske 200, en del saker försvinner, byggs om eller 'går sönder' i berättelsen."

Vad är ditt bästa tips till andra: Våga leva i berättelsen, låt slumpen styra vad som händer. Tänk inte så mycket, bara gör. Våga uppfinna saker utan nytta. Allt måste inte vara roligt, då blir det roligt! 

Vad är sakerna gjorda av: Gamla glasspinnar, tyg, trådstump, spackel, lim, järntråd, tandpetare, små saker eller skräp helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!