Ökad trivsel med 3-3-modellen

3--3-modellen tycks ha fungerat bra på gruppboendet i Ödeshögs kommun med mer trivsel bland personalen och färre sjukskrivningar. Men det finns även nackdelar.

ödeshög2002-11-18 05:38

Gruppboendet för psykiskt handikappade i Ödeshög var tidigt ute med att pröva 3-3-modellen vilket beskrevs i en Correnartikel i mars. Den nya arbetstidsmodellen har kommit mycket i ropet sedan dess.

Nu har modellen utvärderats av Komrev som föreslår att Ödeshögs kommun går vidare och prövar 3--3-systemet i fler delar av socialförvaltningens verksamhet.

Utvärderingen bygger på intervjuer med de anställda och de boendes anhöriga, samt en analys av ekonomin. Komrev manar till viss försiktighet när det gäller slutsatserna. Modellen har ju endast prövats i begränsad tid.

Arbetstidmodellen innebär som bekant att de anställda arbetar tre dagar och är lediga tre enligt ett rullande schema. På gruppboendet berörs sammanlagt tio anställda.

Familjeliv och fritid

Största effekterna framkommer när det gäller fritiden, skriver Komrev. Arbetets påverkan på familjeliv och fritid är betydande. Nästan alla intervjuade menar att arbetsuppgifterna i hemmet, familjelivet och det sociala umgänget påverkats mycket positivt.

Antalet sjukskrivningsdagar har minskat med 79 procent jämfört med samma period året innan. En förklaring till det är att schemamodellen innehåller färre arbetsdagar. Antalet möjliga dagar att bli sjukskriven är färre samtidigt som antalet dagar att återhämta sig är fler.

Flera helger i rad

En nackdel ur personalsynpunkt är att behöva jobba flera helger i rad. Den anställde jobbar inte fler helgdagar, men antalet helger där man arbetar någon dag blir något fler.

En uppfattning bland de boendes anhöriga är att flexibiliteten på helgerna är mindre än tidigare och de boende inte kommer ut på samma sätt som tidigare.

Kostnaden för gruppboendet är i stort sett densamma som tidigare om hänsyn tas till lönekostnadsförändringarna. Kostnaden för sjuklön var låg tidigare och har nu blivit ännu lägre.

Fråga om kvinnofälla

Samtidigt innehåller utvärderingen formuleringar som väcker frågan om modellen är en kvinnofälla. Komrev skriver: För kvinnor, som det uteslutande handlar om i detta fall, som fortfarande har huvudansvaret för hem och familj är det nödvändigt med en balans mellan arbete och fritid. Denna arbetstidsmodell tycks leda till detta. Av detta kan utläsas att arbetsmiljön och nivån på sjukskrivningarna avgörs av hela livssituationen, inte enbart av arbetet.

Socialchef Bengt Andersson poängterar att detta är Komrevs tolkning.

-- Jag studsade lite när jag läste den och delar inte den uppfattningen. 3--3-modellen ska inte leda till någon kvinnofälla. Vi måste få in mer män i vården. Det är ett faktum att vi har långt kvar till jämställdhet mellan män och kvinnor i kommunen. Men att 3--3-modellen skulle leda till att könsroller konserveras håller jag inte med om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om