Hans tanke är att hans arbetsgivare, Ödeshögs pastorat, ordnar en serie med fem eller sex konserter på några av pastoratets mest intressanta orglar under tre--fyra sommardagar.
Till detta vill han foga ett seminarium kring liturgiskt orgelspel på gamla orglar, med svanshalsorgeln som exempel.
Seminariet skulle kunna samordnas och/eller samarrangeras med stiftets planerade fortbildningskurs för kyrkomusiker på Vadstena folkhögskola i augusti 2005.
Magnus Sundman anser att Svanshalsorgeln är fullständigt unik på så sätt att det är en Söderlingorgel som är en helt igenom västsvensk företeelse.
Tre bröder Söderling byggde orglar i Göteborg i mitten och senare delen av 1800-talet. Det finns massor av dem i Göteborgstrakten och i ett stråk norr därom ända upp till västra Värmland.
-- I landet i övrigt finns det bara två exemplar. En i Svanshals och en i Stockholmstrakten. Att det finns en Söderlingorgel i Svanshals beror på att godset Kyleberg vid tiden för inköpet ägdes av en medlem av handelshuset Dickson i Göteborg. Denne person donerade pengar till orgeln, berättar Magnus Sundman.
Orgeln i Svanshals kyrka är inte den enda märkvärdiga orgeln i Ödeshögs pastorat. Det finns åtta orglar från olika tider plus en i Immanuelskyrkan (frikyrka i Ödeshögs samhälle).
Magnus Sundman håller flera av dem som mycket goda och ett par av dem, orglarna i Rök och Stora Åby, är, förutom den i Svanshals, klart intressanta även ur ett internationellt perspektiv.
"När nu Svanshalsorgeln under 2005 fyller 140 år, vore det på sin plats att ta detta som anledning till att närmare presentera dessa våra orglar med någon form av festivalsatsning", har Magnus Sundman skrivit i en propå till kyrkonämnden.
Han räknar med att en festival och ett seminarium skulle kosta 65 000-70 000 kronor och att man för pengarna skulle kunna ge en ny bild av Ödeshög som turistiskt intressant område.
Han tycker därför att Ödeshögs kommun bör bidra med en slant och ser för övrigt den kyrkliga samfälligheten, stiftet och studieförbundet Sensus som finansärer.
Kyrkonämnden har varken sagt bu eller bä till den sundmanska framstöten, men ansökt om strukturbidrag hos stiftet på 20 000 kronor till ett seminarium, vilket tyder på att man åtminstone delvis vill jobba för att förverkliga Magnus Sundmans tankegångar.