Över 500 vädjar: Låt Abbe stanna

Han heter Abderahim Belhaouzi och är född i Marocko. Nu bor han i Ödeshög, men troligen inte särskilt länge till. Hans kompisar och flickvän har gjort en namninsamling för att han ska få stanna.

Lisa Andersson och Abderahim "Abbe" Belhaouzi blev ihop i april. I maj fick han avslag på sin asylansökan.

Lisa Andersson och Abderahim "Abbe" Belhaouzi blev ihop i april. I maj fick han avslag på sin asylansökan.

Foto: Sune Johansson

Ödeshög2014-12-13 06:51

I Migrationsdomstolens beslut om avslag står det att Abbe, som han kallas, bara vistats i Sverige en kort tid ”...och under denna tid inte anses ha anpassat sig till svenska förhållanden”.

Men det är inte riktigt sant. Han går på Lysingskolan i Ödeshög, är omtyckt av kompisarna där, han har en fickvän som heter Lisa och han är målkung i ÖIK – det är faktiskt tack vare alla hans mål som laget går upp i division 5 till nästa säsong.

– Vi läste om andra som gjort namninsamlingar för flyktingar. Det kommer fortfarande in nya namn efter att vi skickat in dem till Migrationsverket, berättar Filippa Furman som ordnat med en hashtag på Facebook, #låtabbestanna.

Genom Facebook, Instagram och Twitter fick hon och kompisarna Lisa Andersson och Erik Axelsson in 503 namn. Något svar från Migrationsverket har de inte fått.

– Jag tycker det är väldigt dåligt. Vi har skickat brev och mejl, säger Lisa, Abbes flickvän.

Namninsamlingen anlände till Migrationsverket 17 oktober. Den 6 november avslog verket Abbes ansökan om verkställighetshinder.

– Migrationsverket har tagit del av namninsamlingen. Kommer det in en vädjan läggs den till ärendet och ingår i beslutsunderlaget, säger Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst.

Han menar att verket alltid besvarar brev med konkreta frågor.

Det var i augusti förra året som Abderahim Belhaouzi anlände till Malmö, 16 år gammal, och sökte asyl i Sverige. Hur han hade det i Marocko vill han inte gärna prata om. Jag tycker mig se i hans ögon att det är svåra saker. I Migrationsdomstolens beslut finns ett referat av de skäl han angett. En summarisk sammanfattning av hemska förhållanden, systematisk misshandel och andra övergrepp efter att föräldrarna dött, ett liv som gatubarn, och slutligen hur han lyckades ta sig med båt till Belgien och därifrån vidare till Sverige. Han placerades i ungdomsboendet i Ödeshög och började läsa svenska i en språkförberedande klass på Lysingskolan.

– Jag såg honom i korridoren på skolan och blev intresserad. Jag var lite blyg men till slut, efter flera månader, lade jag till honom på Facebook, berättar Lisa som då gick i nian.

I april blev de tillsammans, kort därefter fick Abbe slutgiltigt avslag i Migrationsöverdomstolen: ”De omständigheter som Abderahim Belhaouzi åberopat är /.../ inte tillräckliga för att han ska betraktas som skyddsbehövande.”

Samtidigt började Abbe komma in i vardagslivet i Ödeshög. Genom en fotbollsintresserad anställd på boendet kom han i kontakt med ÖIK och fick provspela där. Det visade sig att han inte bara platsade i A-laget, utan var en veritabel målmaskin. Säsongen slutade med serievinst, Abbe vann lagets skytteliga med 13 spelmål.

– Det är helt klart att utan hans mål hade vi inte gått upp i femman, säger hans tränare Jonas Ax som tror att en utvisning av Abbe skulle sänka stämningen i laget, och förstås påverka spelet.

– Abbe är en bra kille som är viktig i gänget. Jag hoppas verkligen att han får stanna, säger Jonas Ax.

Berndt Claezon, Ödeshögs flyktingsamordnare, låter uppgiven. Kommunen kan bara se på medan Migrationsverket beslutar om avslag. Och acceptera att polisen tar över ärendet för att verkställa det i de fall avslaget inte efterlevs frivilligt.

– Vi upplåter asylplatser under den tid den nyanlända söker uppehållstillstånd. Det blir tufft när de som hunnit komma in i samhället får avslag.

För några veckor sedan fyllde Abbe 18 år och är alltså inte längre barn. Det innebär att han blev av med sin gode man och att Migrationsverket inte längre behöver organisera mottagande och återförening med anhöriga när han återvänder till sitt hemland.

Berndt Claezon berättar att det funnits flera sådana fall från ungdomsboendet i Ödeshög.

– Det är klart att personalen på boendet far illa av det. Ena stunden har de allt ansvar för personen, nästa stund måste man vinka av honom mot en ovisshet, säger han.

Ensamflyktingar

Under 2014 till och med sista oktober, har 5 820 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige, en ökning med över 100 procent i förhållande till samma period 2013.

För ensamkommande barn finns särskilda regler, de tilldelas en god man och Migrationsverket söker efter barnets anhöriga. Ett avslag förutsätter att barnet kan ges ett så kallat ordnat mottagande i hemlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om