Naturrum vid Tåkern lockar ungefär 80 000 besökare varje år, trots att man bara håller öppet från april till oktober. De flesta lockas av sjöns rika fågelliv, men varje dag klockan två tar en guide med sig besökarna på jakt efter mycket, mycket mindre varelser.
– Kolla! Här är det asmycket, ropar Athena Johansson som just fyllt sin håv i det mörka vattnet.
Tittar man lite närmre så kryllar det av både det ena och det andra.
– Det finns gott om små kräftdjur, vattengråsuggor, fjärilsmyggslarver, snäckor av olika slag och skalbaggar, berättar naturguiden Torbjörn Blixt.
Insektslivet vid Tåkern är tämligen harmlöst, men det finns några att se upp med.
– Vi har sådana som kan bitas jäkligt hårt. Vattenbi gör skäl för sitt namn och sedan har vi några dykarskalbaggar som blir upp emot fyra centimeter med kraftiga käkar som de kan knipa åt rätt rejält med. De är riktiga rovdjur under vattnet, förklarar Torbjörn som försäkrar att det inte är farligt, även om det kan göra ont.
Athenas mamma Lotta tog med mormor Kerstin och åkte till Tåkern för att titta på fåglarna. Men som tur var fanns det något Athena tycker är betydligt roligare än fåglar på håll.
– Det är jättespännande. Jag tycker om trollsländor, det är fina djur. Så jag blir mest nöjd om jag får upp trollsländelarver, men de är lite svårare att fånga, säger Athena som inte släpper vattnet med blicken för en sekund.
Lämnar man vattenbrynet och ger sig ut på jakt med en slaghåv finns det gott om arter även på land.
– Det är fruktansvärt mycket spindlar här. När man kör med en slaghåv syns det inte att man fångat någon förrän håven öppnas. Då bara myllrar det ut spindlar vilket lockar fram höga skrik från både barn och vuxna, säger Torbjörn Blixt med ett brett leende.
Det händer att besökarna hittar arter som inte ens guiderna sett själva.
– För några veckor sedan hittade någon en blåfläckig träfjäril som jag aldrig sett här och som inte är så vanlig. Det var det första fyndet i Östergötland på fem år, berättar Torbjörn Blixt
Själv har han just idag hittat en liten fjäril som håller på att flytta hit eller har flugit vilse.
– Det är inte bekräftat än, men det kan vara en brunbandad frossörtsmal som inte noterats i Östergötland tidigare.
Torbjörn stormtrivs med sitt jobb och att få hålla på med småkryp. Athena delar intresset, även om mamma Lotta berättar att det inte alltid är så uppskattat.
– Vad är det mormor brukar säga när du plockar med sånt där? Oör et inte!