Ringmärkning firas vid Tåkern

För femtio år sedan fångade Christer Elderud in den första rödhaken för ringmärkning. På lördag firar Tåkern fältstation jubileet med guidning och visning.

Fågelfångst.
Christer Elderud fångade en rödhake för 50 år sedan. Så även idag.

Fågelfångst. Christer Elderud fångade en rödhake för 50 år sedan. Så även idag.

Foto: Mia Karlsvärd

Ödeshög2014-09-19 16:33

TÅKERN

"Anländer till Glänås kl 13.30. Fyra nät uppspänns och kl 13.50 fångas stationens första fågel, nämligen en rödhake som får nummer 1230600". Så skrev Christer Elderud i sin dagbok i september 1964.

Femtio år senare är Christer Elderud och flera av Tåkern fältstations veteraner fortfarande aktiva. Sedan dess har föreningen ringmärkt cirka 110000 fåglar.

– Varje år ringmärker vi mellan 3000 till 4000 fåglar från juli månad till mitten av oktober, säger Lars Gezelius som är ringmärkningschef.

Han och flera av de andra medlemmarna har bra biologilärare att tacka för sitt fågelintresse. För fågelintresserade ungdomar från Mjölby betydde det att de tillsammans med sin lärare Sven-Erik Fransson byggde det första fågeltornet vid Glänås på 1960-talet.

Idag, femtio år senare , vid ett bord, mitt ute i naturen intill sjön Tåkern sitter flera av medlemmarna och ringmärker fåglar. Ringar i alla storlekar ligger på bordet. Lars Gezelius har en liten fågel, en rörsågare i handen som han mäter, väger, bedömer ålder och slutligen ringmärker.

Vad har ringmärkningen under de här femtio åren betytt?

– Vi har uppnått en oerhörd kunskapskälla utifrån ringmärkningen, säger han.

Vad har ni särskilt lärt er här vid Tåkern fältstation?

– Vart våra fåglar flyttar. Vi ser att de kan förflytta sig till Holland på bara 5-6 dagar. Att en kärrhök kan blir 18 år, är lite av alla de kunskaper vi fått, säger Lars Gezelius.

På lördag firas jubileet med guidning och uppvisning av ringmärkning av Tåkern fältstation intill Naturum Tåkern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om