Det är fackförbundet Kommunal och SKL, Sveriges kommuner och landsting som kommit överens om att heltid ska vara normen enligt kollektivavtalet.
En arbetsgrupp med enhetschefer, arbetsledare och fackliga representanter har arbetat med frågan sedan i våras under ledning av kommunens HR-konsult Annie Stenstrand. De har nu presenterat ett förslag som går ut på att man börjar i ett "hörn" av vård- och omsorgsverksamheten, enligt en modell som prövats i andra kommuner.
– Man höjer upp alla som vill från deltid till heltid och drar in på vikarier till korttidsfrånvaro, säger Annie Stenstrand.
Genom en höjd grundbemanning till vardags hoppas man på en viss avlastning av personalen.
– Men det finns utmaningar att lösa. Det handlar om att undvika delade skift och att skapa delaktighet och bibehålla en god arbetsmiljö. Det är många aspekter att ta hänsyn till, säger hon.
Trots att bemanningen alltså ökar tror Annie Stenstrand att kommunens kostnader inte behöver stiga, i och med att man minskar på sjukinhopp och andra korta vikariat.
Nu ska förslaget upp i ks och det blir slutligen fullmäktige som tar beslutet. Kring årsskiftet hoppas man kunna sjösätta pilotprojektet på eb av kommunens enheter inom vård och omsorg.
I vår ska sedan projektet utvärderas och utökas om det fallit väl ut och inte inneburit merkostnader för kommunen.
– Syftet är både att minska kostnader och erbjuda fler heltidsanställning. Framför allt hoppas vi att på detta sätt kunna erbjuda attraktiva jobb i kommunen. Det finns en jämställdhetssträvan i detta. Om man har heltidsjobb kan man försörja sig och få en bättre pension, menar Annie Stenstrand.