Så ska Ödeshögs kommun styras

I går presenterade tre borgerliga partier (m+kd+c) sin överenskommelse om hur de ska styra Ödeshög. Centern fick mest och bäst, men moderaterna och kristdemokraterna säger sig också vara nöjda med uppgörelsen.

Ödeshög2002-10-10 04:35

Centern ska även i fortsättningen ha kommunalrådsposten i Ödeshög. Kommunalråd och ny ordförande i kommunstyrelsen är Jan-Olof Gustafsson. Magnus Oskarsson (kd) är ny vice ordförande. Men ingenting var klart från början och det fördes tuffa förhandlingar om kommunalrådsposten som alla tre borgerliga partier hade kandidater till.

-- Vi har haft tre möten och diskuterat mycket med varandra. Till slut fick det största partiet den posten. Alla partier har varit tvungna både att ge och ta i förhandlingarna, säger Magnus Oskarsson.

Nöjd trots allt

Han är nöjd med överenskommelsen även om han påpekar att alla skiljaktiga åsikter inte är borta för den skull, som till exempel partiernas inställning till centrumhuset. Men det är inget förhinder för deras samarbete nästa mandatperiod.

-- Vi är här för invånarnas skull och vi ska försöka samarbeta så bra som möjligt för att Ödeshög ska bli en bra och enkel kommun att bo i. Vi ska satsa på marknadsföring av vår kommun så att fler vill flytta hit, säger Magnus Oskarsson.

Inga sura miner

Håkan Johansson (m) surar inte heller för att han blev ordförande i miljötekniska nämnden och inte kommunalråd som han hade kandiderat till. Enligt honom har moderaterna nu fått en bra politisk plattform varifrån de ska kunna påverka alla viktiga beslut.

-- Ordförandeposter är inte det viktigaste för oss. Vi vill vara med och påverka. Och det är just den möjlighet som vi har fått med den här uppgörelsen. För oss är skolan en viktig fråga och moderaterna har bland annat fått viceordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden, säger Håkan Johansson.

Bra förhandlingar

Jan-Olof Gustafsson tycker att förhandlingarna har varit konstruktiva och bra även om centerpartiet "gav bort viceordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden".

-- Vi är nöjda med uppgörelsen men nu måste vi se framåt. Det kommer ekonomiskt tuffa år och vi alla måste hjälpas åt för att klara det, säger Jan-Olof Gustafsson.

Han påpekar att många poster i nämnder bemannas av nya ansikten och att det kommer att bli kämpigt i början. Han är dock optimistisk och tror att det borgerliga samarbetet ska fungera.

Inget till oppositionen

Det nya i uppgörelsen är att barn- och utbildningsnämnden har försvunnit och att kultur- och fritidsutskottet har bildats i stället. Utskottet har bara tre ledamöter, den tidigare nämnden hade sju, och står direkt under kommunstyrelsens ansvar. Det har också försvunnit andra viceordförandeposter i nämnderna vilka bemannades av oppositionen tidigare.

Dessa förändringar har inte gjort oppositionen särskilt glad. Socialdemokraterna har tidigare varit emot att barn- och utbildningsnämnden minskar antalet ledamöter och de har inte ändrat denna åsikt.

-- Vi tycker inte att det är en bra idé men vi kan inte göra något åt det. Som det är nu känner vi inte något ansvar för det som händer i framtiden, säger Bo Andersson, socialdemokraternas gruppledare.

De politiska posterna

Här presenteras den borgerliga uppgörelsen om de politiska posterna i Ödeshögs kommun.

Kommunstyrelsen: Jan-Olof Gustafsson (c), ordförande; Magnus Oskarsson (kd), vice ordförande. Kommunfullmäktige: Kerstin Svensson (c), ordförande; Bengt Gideskog (m), vice ordförande. Barn- och utbildningsnämnden: Alf Engholm (c), ordförande, Per Pålsson (m). Socialnämnden: Majken Hansson (c), ordförande; Per Åsenhed (m), vice ordförande. Miljötekniska nämnden: Håkan Johansson (m), ordförande; Wolmar Unemo (c), vice ordförande. Kultur- och fritidsutskott: Charlotte Widegren (m), ordförande. Trafikpolitiska utskottet: Magnus Oskarsson (kd).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om