Dålig motivation hos eleverna, bristande föräldrasamarbete, konflikter i skolan och många lärarvikarier.
Det är några av de orsaker som skolchefen ser till att många elever inte klarar betygen.
Neddragningen av resurser har lett till större undervisningsgrupper och att antalet speciallärare minskats anges också som skäl.
Åtgärderna för att höja elevernas betyg spaltas upp i flera punkter, bland annat dessa:
n Utveckla arbetsorganisationen från läsåret 02/03. Mer gemensamt ansvar för arbetslaget för elevgruppen från förskoleklass till årskurs 5 respektive årskurs 6 .
n Utveckla övergången från årskurs 5 till Lysingsskolan.
n Ökade krav på redovisning och åtgärdsprogram.
n Utvecklingssamtalen ska förbättras liksom övriga föräldrakontakter.
n Den pedagogiska utvecklingen ska diskuteras, enligt mottot "Det är viktigare att eleven lär sig på sin nivå än att alla gör samma sak."
n En analys ska göras där betygssättningen på Lysingsskolan jämförs med andra skolor. Helst ska kraven för betygen motsvara de som finns inom andra skolor i gymnasieregionen.
Förslaget har Lars Engström arbetat fram tillsammans med skolledarna på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden.
Hur årets betygsutveckling ser ut blir inte klart förrän på fredag i samband med skolavslutningen. Eleverna ska in i det sista få chansen att förbättra sina betyg.
Ödeshög har tidigare utmärkt sig genom att förhållandevis många lämnar grundskolan med ofullständiga betyg jämfört med andra kommuner i Östergötland.
Förra året förbättrades situationen något jämfört med tidigare år, men fortfarande fanns övrigt att önska. I avgångsbetyget 2001 fick 8,6 procent av eleverna underkänt i engelska, 11,1 procent i matematik och 3,7 procent i svenska.
Några av de 81 eleverna fick underkänt i alla tre kärnämnena.