Greger Albrektsson tänker lägga av. Han är huvudansvarig för kalaset som arrangeras av hembygdsföreningen.
-- Det är väldigt svårt att få med folk som hjälper till och de flesta av oss är äldre. Så det är risk för att det blir sista gången, sade han.
Inte bara han har tröttnat. Utan även de damer, alla över 80 år, som brukar samla ihop 25 liter gräslök från olika odlare och privatpersoner och sedan sitter och klipper den i småbitar. Att klippa alla sillbitar, 150 kilogram sammanlagt, är inte heller småpotatis. Men koka potatis, det sköter istället lottorna i hemvärnets kokvagn.
Greger Albrektsson aviserade sin avgång redan förra året och ville redan då att någon annan skulle skolas in i arbetet. Men ingen anmälde sig. Vid ett möte med kommunen någon gång i våras gav han också till känna sitt avhopp.
Susanne Orrenius (m) från kulturutskottet säger sig inte varit medveten om att det är sådan kris förrän nu.
-- Vi har ännu inte haft det uppe i utskottet. Det vore oerhört om nationaldagsfirandet inte fortsätter. Det är en färgklick utöver det vanliga.
Omkring 500 hugade matgäster kom vilket är något mindre än förra årets rekordsiffra. Vädret gick det inte att klaga på, däremot hände mycket annat, framför allt skolavslutningar. Dessutom hade kommunen dragit in alla fribiljetter till de anställda som hjälpte till med arrangemanget, påpekade Greger Albrektsson.
För första gången sedan 1989 delades Johannapriset ut, till minne av Ödeshögs lokalprofil och handelsman Johanna Peterson som verkade vid 1800-talets slut. Utdelningen av priset återupptogs nu på privat initiativ genom Stiftelsen Ingeborg och Folke Löfs minnesfond.
Priset gick till en annan högst påtaglig lokalprofil, Sigbrit Persson från Svämb, som både kände sig hedrad och nervös inför prisutdelningen. Priset, bestående av smycke och blommor, fick hon ta emot av landshövding Björn Eriksson i anslutning till sillunchen. Björn Eriksson tillhörde de ditresta celebriteterna tillsammans med Göta kanalchefen Klas-Göran Österlund.
Motiveringen var lika lång som övertygande:
"Sigbrit Persson har genom att bevara och levandegöra både sin makes efterlämnade ateljé med tillhörande konstverk och hans stora samling av föremål från äldre tiders jordbruk, hantverk och annan verksamhet, gjort en betydelsefull gärning.
Till hennes kulturella insatser hör även att hon de senaste 9 åren anordnat en välbesökt sommarkonsert i sin trädgård och att hon öppnat sitt hem för lovande unga konstnärer som fått möjlighet att utveckla sitt konstnärskap i en rofylld och konstnärlig miljö.
Därtill har hon under många år hjälpt människor med olika slags handikapp till ökade kunskaper och färdigheter inom olika områden vilket är en betydelsefull insats i medmänsklighetens tecken. Sigbrit Persson är vidare en vänlig och ödmjuk person som aldrig framhäver sina egna insatser. Allt detta sammantaget gör att Sigbritt Persson är en förtjänt kvinna i Ödeshögs kommun och värdig mottagare av utmärkelsen Johanna 2003."
Sigbrit Persson fyller 80 år till midsommar. Även hennes krafter börjar tryta, och hon vet inte hur länge hon orkar hålla igång det säregna museet i Svämb. Men hon lovar att göra allt för att förverkliga den tionde konserten nästa sommar.