Skogvaktare lämnar drömjobb

Något av ett drömjobb för framtiden. Så tyckte Bengt Landers då för 40 år sedan. Nu är det dags att lämna över sysslan som skogvaktare i Holavedskogarna.

Bengt Landers känner för sin skog. De här ståtliga tallarna växer på en liten höjd nära Lorasjön.

Bengt Landers känner för sin skog. De här ståtliga tallarna växer på en liten höjd nära Lorasjön.

Foto:

ödeshög2003-04-30 07:29

Skogsfolk brukar tala om omloppstider, den tid det tar för ett skogsbestånd att uppnå samma ålder igen. Bengt Landers från Trehörna har varit med om en halv sådan som skogvaktare för Lysings, Dals och Göstrings häradsallmänning.

-- Här har jag varit med och gallrat skog som jag sedan avverkat, säger han och pekar på den ungskog som nu håller på att växa upp längs en av allmänningsvägarna.

Född smålänning från Ank-arsrum med en pappa som var jägmästare ville han, liksom två av hans bröder, också arbeta i skogen. Skogvaktarjobbet blev han erbjuden 1963, först som vikariat och sedan som synes för en mer långvarig period.

-- Då såldes en stor del av slutavverkningarna som rotposter och auktionerades bort på hotellet i Ödeshög. Dessutom fick delägarna sin utdelning i natura. Det skulle stämplas ut ett visst antal kubikmeter till varje delägare vilket var mycket tidskrävande.

Årlig utdelning

Denna naturautdelning har ersatts av en årlig utdelning på pengakontot istället, vilket nog är mera lätthanterligt för alla parter.

När Bengt Landers började sin anställning fanns det 30 huggare, körare och förmän enbart för Lysings häradsallmänning. Nu när han går i pension har han endast fyra anställda inom hela sitt ansvarsområde. Mekaniseringen av skogsbruket har minskat behovet av arbetskraft, skördarna och skotarna har tagit över. En hel del sköts av entreprenörer.

Bengt Landers har varit med om att spruta mot lövsly och plantera igen åtskilliga hag- och ängsmarker vid övergivna torpställen under årens lopp.

-- Jag bekänner mig skyldig, säger han.

Numera är allmänningsskogarna certifierade enligt PEFC-standard. Det innebär bland annat att mer naturhänsyn ska tas. Lövskogsdelen ska åter-igen öka, och 7 till 8 procent av marken är undantagen från normalt skogsbruk. Den delen lämnas orörd eller får speciell skogskötsel.

Minns såg och yxa

Bengt Landers minns 1950-talet när få huggare hade hunnit skaffa sig motorsåg, då var det båg- och stocksåg och yxa som gällde. Utkörning av virket skedde med häst. Lite av den stämningen försöker Ödeshögs hembygdsförening återuppliva varje vår vid Häss-levads såg. Den 3 maj kan besökarna testa den gamla ramsågen och att fälla och kvista träd på gammalt beprövat vis. Denna gång har Lysings häradsallmänning tillhandahållit virket.

Martin Johnson tar över skogvaktarsysslan. Även han talar om ett drömjobb och har idéer om hur han ska förbättra datarutinerna för att få mer tid ute i skogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om