- Jag är mycket glad för allt stöd jag har fått. Det var nog jobbigare än jag trodde att gå i ovisshet, jag fattade det inte förrän efter ett bra tag efteråt, säger hon.
Ann Gistedt får fortsätta som bibliotekarie på Lysingskolan och med allt annat hon satt igång. Många i Ödeshög, såväl elever, skolpersonal som föräldrar har verkat för att hon skulle få vara kvar, och ansträngningarna lönade sig. Som Corren skrivit har hon en projektanställning som går ut i augusti. Sedan blir hon istället tillsvidare anställd, meddelar rektor Torbjörn Lindström.
Skolan är stängd för sommaren, men Ann Gistedt är ändå igång.
- Jag jobbar frivilligt på stora biblioteket, jag ser det som fortbildning helt enkelt, säger hon.
För Ann Gistedt verkar det vara lyckan på jorden att få jobba på Lysingskolan.
- Jag har planerat jättemycket inför hösten, bland annat att uppdatera mediatekets hemsida. Synd bara att jag är så gammal, men jag har sagt till eleverna ska jaga dem i korridoren med rullatorn också, menar Ann Gistedt som nyss har fyllt 61 år.
Det finns tyvärr smolk i bägaren. Även om Ann Gistedt får vara kvar måste pengar sparas in på annat. Det första sparbetinget på drygt 1 miljon kronor har barn- och utbildningsnämnden tagit beslut om, och fler beslut är att vänta i höst.
Större delen av den miljonen ska skäras genom att dra ner på sex till åtta tillfälligt insatta tjänster, framför allt elevassistenter. Antalet visstidsanställda ska under höstterminen minska med 10 procent och övertiden med 50 procent.
Däremot har barn- och utbildningsnämnden beslutat att det är praktiskt omöjligt att lägga ner en bygdeskola till starten höstterminen 2003.
Beslutet var dock inte enhälligt. Charles Eriksson (s) förordade andra lösningar och lämnade tillsammans med sina partikamrater in en reservation.
- Det hela är inte speciellt väl övertänkt. Det är fullt realistiskt att lägga ner en bygdeskola redan till hösten, säger Charles Eriksson.
De tror inte att en neddragning av sex till åtta tjänster kommer gå spårlöst förbi för vare sig elever eller lärare. Risken finns att kommunen får igen neddragningarna indirekt genom ett ökat antal sjukskrivningar hos lärarna och att elevernas prestationer minskar, skriver de. Istället föreslår de att skolans administrativa organisation ska ses över.
Dessutom reagerar s-gruppen på själva beslutsprocessen. Neddragningsförslaget fick de nämligen ta ställning till direkt i samband med nämndmötet eftersom handlingarna inte hade skickats ut i förväg.
Det ansåg s-gruppen vara helt förkastligt, sett till hur den demokratiska beslutsgången ska fungera i ett demokratiskt samhälle. Likaså pekar socialdemokraterna på risken att de så kallade Wärnersson-pengarna kan utebli om det sker för stora personella neddragningar.