Endast 1,1 av 3,2 miljoner kronor kan hämtas in i det besparingsförslag för barn- och utbildningsnämnden som presenterades på Ödeshögs fullmäktige i måndags.
Uppdraget att arbeta sig ner till 2004 års budget på 87 miljoner kronor fick förvaltningschefen Torbjörn Lindström tillsammans med rektorerna och administrativa chefen.
Att klara den givna ramen utan att vidta strukturella åtgärder bedöms som ett mycket svårt uppdrag, skriver de i redovisningen som däremot inte pekar ut vilka dessa åtgärder skulle kunna vara.
Hittills har begreppet strukturella åtgärder använts när det har varit tal om nedläggningar av exempelvis bygdeskolor eller musikskolan, något som den politiska majoriteten har sagt nej till.
Bygdeskolornas elever kostar mer än Fridtjuv Bergskolans. Politiska beslut innebär att barn- och utbildningsförvaltningen får bära kommunens profileringskostnader, skriver utredarna.
Bland de besparingar som hittills kunnat genomföras nämns den rektorstjänst som har tagits bort, att två dagbarnvårdare slutar och ökat samarbete mellan förskoleklass och grundskola.
1,5 tjänster sparas in genom att bygdens sjätteklassare stannar i sina respektive skolor.
Ytterligare 2,1 miljoner kronor måste sparas in utöver detta.
För att få ekonomin i balans krävs omfattande anpassningsåtgärder som dock måste föregås av politisk acceptans, det vill säga tjänstemännen efterlyser ytterligare riktlinjer om tänkbara besparingsförslag som är politiskt förankrade.
Få politiker ville kommentera utredningen på fullmäktigesammanträdet.
Desto mer hade barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Charles Eriksson (s) att säga. Han påminde om att nämndens tidigare besparingsförslag har avvisats.
-- Nämnden har omyndigförklarats två, tre gånger på raken. enligt reglementet måste nämndens politiker få vara med och ta ansvaret, sade han och uppfattade tjänstemannautredningen som en bekräftelse på att nämndens tidigare bedömningar hade varit riktiga.
-- Det känns lite konstigt att jobba i nämnden just nu, sade Marianne Bremer (c), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, och höll med Charles Eriksson om den speciella arbetssituationen.
Något beslut om skolbudgeten togs inte i fullmäktige mer än att redovisningen lades till handlingarna. Beslut togs däremot om att köpa in en paviljong för 275 000 kronor till Fridtjuv Bergskolan. Paviljongen har hittills varit inhyrd. Den behövs även fortsättningsvis eftersom sexorna kommer att vara kvar från och med höstterminen.
Även i denna fråga hade Charles Eriksson synpunkter. Han och övriga s-ledamöter i nämnden, Lorita Ivarsson och Lena Laog-Berg, var emot förslaget låta sexorna gå kvar istället för att fortsätta till Lysing-skolan.
I protest mot detta deltog de inte i beslutet.