Det var igår som Corren kunde berätta om att närmare 1 000 hönor kvävdes vid en transport från en gård i Ödeshögs kommun till slakteriet i Håkanstorp. Det motsvarade 15,5 procent av de 6 330 hönorna på transportbilens släpvagn. Normalt brukar högst en procent av hönorna vara döda vid ankomsten.
Liknande händelser med hög dödlighet bland hönsen har inträffat flera gånger tidigare, enligt Robert Erntsson, miljö- och hälsoinspektör i Vara kommun.
Robert Erntsson berättar att vid en transport från Hemse på Gotland 21 april i år dog också hönor av syrebrist, 3,3 procent av lasten på 5 000 djur.
Då misstänktes att fläktsystemet i transportbilen varit avstängt. Den långväga transporten hade fått dispens från Jordbruksverket eftersom det inte finns något slakteri på ön. Tidigare har det också hänt att hönor frusit ihjäl under transport till slakteriet.
-- Lagstiftningen säger att transporten får vara högst åtta timmar. Djurtransportören kan söka dispens hos Jordbruksverket för ytterligare tre timmar, totalt elva timmar.
Bara i år har miljökontoret polisanmält slakteriet vid fyra tillfällen, senast 30 april. Miljö- och byggnadsnämnden i Vara tog därför beslut 13 maj att företaget måste följa ett egenkontrollprogram med transportdokument. Egenkontrollprogrammet innebär bland annat att chauffören ska fylla i ett papper på tidpunkten när ilastningen av hönsen börjar och sedan ankomsten till slakteriet. Dessutom ska temperaturen i dragbil och släpvagn fyllas i kontinuerligt under tiden. Och kanske viktigast av allt, att ekipagets fläktar är påslagna och fungerar.
-- Det är för att säkerställa färden för hönorna under transporten till slakteriet. Annars utgår ett vite om 5 000 kronor varje gång, säger Robert Erntsson.
Enligt uppgift kör slakteriet, som är tyskägt, numera djurtransporterna i egen regi med två bilar.
-- Tidigare anlitade man ett åkeri i Skaraborgstrakten. Dess vd dömdes i mars till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.
Enligt utredningsbefälet, Göran Johansson på Lidköpingspolisen, har inte vårens anmälningar mot slakteriet utretts färdigt ännu.
-- De hör väl inte till våra mest prioriterade ärenden, säger han.
Det nu aktuella fallet med transporten från gården i Ödeshög överlämnades igår av miljöenheten i Ödeshög för utredning hos åklagarkammaren i Linköping. Den får nu visa om det begåtts något brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri, från någon av de inblandade: gårdens lantbrukare, chauffören eller slakteriet.