Småkryp är stora på Ombergs naturum

Vem vågar pussa skalbaggen Herr Timmerman? Ellen Hultman är inte rädd av sig, men så är hon också föreståndare på Ombergs naturum.

Puss på dig Herr Timmerman. Ellen Hultman vågar sig fram till den monsterlika skalbaggen. Foto: MIA KARLSVÄRD

Puss på dig Herr Timmerman. Ellen Hultman vågar sig fram till den monsterlika skalbaggen. Foto: MIA KARLSVÄRD

Foto:

ÖDESHÖG2010-05-24 11:17

Tiderna är förbi när naturen ska visas upp med hjälp av uppstoppade däggdjur och preparerade insekter fastsatta med nål.

Sommarens temautställning bjuder i stället på monsterstora skalbaggar och larver. Den handlar särskilt om livet i gamla och murkna träd.

Riskerar att utrotas

Fortfarande riskerar många av jordens minsta invånare att utrotas. Det visar Artdatabankens senaste version av rödlistan, en redovisning av hur det går för Sveriges växter, djur och svampar.

- Kampen för att rädda jordens unika mångfald av liv måste gå vidare. Om våra besökare får chansen att bländas av myskbockens balklänningsgröna rygg så blir det lättare att förstå och vilja bevara deras värld, säger Ellen som vill locka till den barnvänliga utställningen.

Från flera håll

Insekterna har samlats in från flera håll. Lagmansskolans elever har bidragit med skapelser från slöjden. En del kommer från scenografen Urban Wahlstedt som bland annat använt gamla kaffelock och hårstrån från sopborstar.

De allra största kommer från Galleri gröna huset i Hästholmen. De sitter utomhus längs med Spettans stig. Där berättar en spillkråka om sin favoritkost - insekterna som bor inne i hålen på träden. Där trivs de i den ruttnande döda veden som kallas mulm.

Ellen har också fyllt en urholkad stubbe med mumsig mulm för att skalbaggar, andra småkryp och svampar ska flytta in. Men ännu har hon bara hittat en rädd liten skogsmus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om