TvĂ„ soteldar pĂ„ kort tid – sĂ„ eldar du rĂ€tt

Allt fler började elda i sina eldstÀder nÀr elpriserna gick upp, men det krÀvs bÄde kunskap och försiktighet för att undvika soteld.

Jörgen Nielsen frĂ„n Ödeshögs rĂ€ddningstjĂ€nst och sotaren Hans Carlsson frĂ„n Rovent ger sina eldningstips,

Jörgen Nielsen frĂ„n Ödeshögs rĂ€ddningstjĂ€nst och sotaren Hans Carlsson frĂ„n Rovent ger sina eldningstips,

Foto: Lovisa Lindstrand, Privat

Ödeshög2023-11-27 14:30

Under förra veckan ryckte rĂ€ddningstjĂ€nsten ut pĂ„ tvĂ„ soteldar i Ödeshög under samma kvĂ€ll. VĂ€derförhĂ„llandena som rĂ„tt pĂ„ slutet har ökat faran för soteldning, förklarar Jörgen Nielsen rĂ€ddningschef pĂ„ rĂ€ddningstjĂ€nsten i Ödeshög.

– Det finns en större risk nĂ€r det blĂ„ser kraftiga vindar, temperaturen ligger runt nollan och det regnar. Kraftig blĂ„st skapar ökat drag i rökkanalen som kan dra med sig glöd och vĂ€rme frĂ„n eldstaden upp i rökkanalen.

Sot och tjĂ€ra kan fatta eld lĂ„ngt uppe i rökkanalen och dĂ„ finns risken att det bildas gnistor som slĂ„r ut frĂ„n skorstenen och skapar ett gnistregn. 

undefined
Jörgen Nielsen poÀngterar att man bör vara försiktig med eldning nÀr det Àr hÄrda vindar utomhus, eldstaden beter sig dÄ annorlunda Àn vanligt.

Sotaren Hans Carlsson pÄ Rovent i Motala konstaterar ocksÄ att det ihÄllande lÄgtrycket under hösten kan ha pÄverkat eldandet för mÄnga.

– Det har nĂ€stan varit fyra mĂ„nader med regn, det kan göra att det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ drag. DĂ„ brinner det inte som det ska och till följd kan det ligga och pyra, vilket ökar risken för soteld.

Han poÀngterar Àven att eldstaden inte alltid beter sig som vanligt nÀr kraftiga vindar pÄverkar draget i skorstenen.

– Man bör vara lite mer försiktig vid dessa omstĂ€ndigheter. Man fĂ„r lĂ€gga i mindre ved och strypa spjĂ€llet nĂ„got för att minska risken att glöd blĂ„ser upp i skorstenen. DĂ€remot ska man inte strypa spjĂ€llet helt.

undefined
Sotaren Hans Carlsson poÀngterar vikten av att sota nÀr man ska och elda rÀtt för att undvika soteld.

Jörgen Nielsen konstaterar att större mÀngder sot i rökkanalen ökar risken för soteld och gnistorna kan smyga sig in under tegelpannor pÄ huset.

– DĂ€rför Ă€r det Ă€r viktigt att hĂ„lla koll pĂ„ sitt tak och se över att det Ă€r helt.

Hur minimerar man sot i skorstenen?

– Genom Ă„terkommande rengöring, sotning, sĂ€ger Hans. Det Ă€r lagstadgat. Sedan beror det pĂ„ vilken typ av sot som finns, om det Ă€r mycket tjĂ€ra Ă€r risken större.

Det kan ocksĂ„ vara lĂ€tt att fĂ„ soteld nĂ€r sotaren precis har sotat. 

– Vi lösgör sotet men fĂ„r inte bort allt. Vid sotning kan tjĂ€ra ruggas upp och gnistor har dĂ„ lĂ€ttare för att sĂ€tta fyr. Om man har eldat felaktigt blir det mer sotmĂ€ngd och tjĂ€ra bildas.

undefined
Man ska elda med torr och fin ved, ha bra med syretillförsel och bara ett visst antal kilo ved per timme.

Jörgen Nielsen poÀngterar vikten av att elda pÄ ett bra sÀtt.

– AnvĂ€nd ved och inget annat, inga kartonger eller plaster. Det ska vara ren och torr ved och ha tillrĂ€cklig luftmĂ€ngd vid eldningen. Man ska se att det Ă€r ljusa, fina lĂ„gor och det ska brinna ordentligt. Det Ă€r Ă€ven jĂ€tteviktigt att man sotar sina eldstĂ€der enligt de frister som Ă€r förelagda för respektive eldstad. 

Kan man elda dygnet runt?

– Man ska inte stoppa in ved hela tiden, dĂ„ blir det för varmt. Tilluften mĂ„ste vara öppen, mindre drag gör att veden fĂ„r mindre syre. MĂ„nga stryper draget nĂ€r det Ă€r full fyr, men det Ă€r inte bra. Eldstaden mĂ„ste ocksĂ„ vila. 

Vad Àr vanliga fel vid eldning?

– MĂ„nga Ă€r ovana att elda, de kanske aldrig har gjort det förut, sĂ€ger Hans Carlsson. Förra vintern, nĂ€r elen blev dyr, började folk elda som tusan. Vi hade hur mycket jobb som helst med att godkĂ€nna eldstĂ€der som inte anvĂ€nts pĂ„ lĂ€nge. Sedan var det Ă€ven en hel del hushĂ„ll som inte brydde sig om att ringa oss. Det Ă€r ett stort problem att folk eldar i eldstĂ€der som inte Ă€r godkĂ€nda.

Varför lÄter man bli att sota?

– Det kan vara bĂ„de okunskap och en prisfrĂ„ga kanske. Vissa enheter mĂ„ste sotas flera gĂ„nger om Ă„ret.

Vad ska man tÀnka pÄ inför kommande stormar?

– Var lite vaksam, elda inte pĂ„ sĂ„ hĂ„rt som du brukar och var lite mer restriktiv med draget, sĂ€ger Hasse.

undefined
Torr och fin ved vid eldning, gÀrna blandade trÀslag och inte för mycket ek.
SÄ eldar du sÀkert

1. AnvÀnd torr ved, ingenting annat Àn ved. Det kan vara blandade trÀslag.

2. Har man inte anvÀnt eldstaden pÄ nÄgra dagar, eldar man ett tidningspapper för att fÄ drag.

3. TÀnd och lÀgg pÄ lite smÄstickor tills det tar sig.

4. LÀgg pÄ lite större vedtrÀ (max 3 kilo/timme)

5. Elda 3-4 timmar och vila sedan eldstaden lika lĂ€nge. 

5. SpjÀllet ska vara helt öppet vid tÀndning, dra sedan som mest till hÀlften under eldning, sedan kan man dra till lite mer nÀr det glöder (men inte helt).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!