Stek svampen direkt i skogen

Moa älskar blodplättar. Oskar tycker det är kul med kantareller -- både att plocka och rensa dem. Alla trivs vid den värmande elden.

ödeshög2002-10-15 04:34

Det finns mycket höst att uppleva även i en helt vanlig skog som den vid Sjögetorp utanför Ödeshög. Bara att göra upp en eld kan vara ett äventyr i sig.

Håkan Strotz bygger upp en eldstad med stenar både under och runtom.

-- En vanlig rund eldstad är inte lika bra att förhindra skogsbrand. Värmen går då ner i backen och det kan börja brinna i rötterna, speciellt om man eldar en hel natt.

Visst, det finns en massa spännande sätt att få eld med hjälp av pinnar, flinta och olika tänddon. Men tändstickor går också bra om det ska gå undan. Björknäver hjälper till att få fyr på elden. Den hittar Oskar Bergman i ett kick.

-- Grundprincipen är att ald-rig använda kniv, då skadar man inte björken, säger Håkan Strotz.

Grankvistar brinner bra

Grankvistar brinner också extremt bra, speciellt topparna kan användas istället för tändvätska. Dessutom sprakar det trevligt och kan slå små gnistor. Sedan byggs elden på med större pinnar, helst torra så att det inte ryker och har sig.

Förutom att ge värme en kulen höstdag kan elden tjänstgöra som matlagningsplats. Mellan trefötterna har Håkan lagt en gren där flera matlagningskärl får plats. Inte bara kaffepannan hängs upp, här vankas även lokalt producerade maträtter.

Kantarellerna lyser gula i skogen intill, och det är en glädje att plocka dem. Oskar tar god tid på sig att rensa och finhacka dem ordentligt. Svamparna passar utmärkt att steka upp med smör och lägga på mackorna.

Tiden för fårslakt

Eftersom hösten är tiden för fårslakt bjuder Håkan också på blodplättar. Med blodplättar menas här inte de små beståndsdelar som gör att blodet levrar sig utan en gammal husmanskostklassiker nära besläktad med blodpudding.

Håkan har förberett blodplättssmeten hemma och tagit med den i en termos. Den hamnar också i stekpannan, och resultatet avsmakas tillsammans med lingonsylt.

Meningarna om den rätten är delade bland barnen. För Oskar och Alexander räcker det med att titta på den, Markus smakar lite, men Moa mumsar med förtjusning.

Blodplättar

½ rödlök

margarin

½ l djurblod, går att beställa i charkdisken

3,5 dl mjöl

3,5 dl rågmjöl

¼ dl sirap

½ msk salt

¼ tsk vitpeppar

½ tsk kryddpeppar

½ tsk mejram

Hacka löken fint och fräs den mjuk. Sila blodet och vispa samman med mjölk, rör i mjölet, löken, sirapen och kryddorna. Stek på medelvärme, och ät med lingonsylt.

Håkan Strotz visar Markus Karlsvärd och Oskar Bergman hur man rensar svamp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om