Tåkerns fältstation fyller 50

Det som började med ett gäng naturintresserade skolpojkar och ett bodbygge 1963 fyller i dagarna 50 år. Tåkerns fältstation firar sitt jubileum på lördag med Nostalgiutställning i Naturum Tåkern samt såväl guidad promenad som ringmärkning.

Kent Persson, Christer Elderud och Tommy Tyrberg, Tåkerns fältstation beundrar nostalgiutställningen i Naturum Tåkern.

Kent Persson, Christer Elderud och Tommy Tyrberg, Tåkerns fältstation beundrar nostalgiutställningen i Naturum Tåkern.

Foto: Mikael Svensson

ÖDESHÖG2013-09-06 06:30

Tåkerns förträfflighet som fågelsjö är vida känd och besökarantalet vid fältstationen och fågeltornen runt sjön har vuxit sig rejält stora. Bara Naturum Tåkern har under sitt första år haft 100 000 besökare!

Naturport

– Vi vill ju att det ska vara en port ut i naturen för alla människor och här kan även funktionshindrade i rullstol, synskadade, liksom den som har barnvagn med sig, komma upp i tornet, säger Ellen Hultman, guide på Naturum.

Christer Elderud var en av de där skolpojkarna från Mjölby 1963 som var med och startade Tåkerns fågelstation som det hette då, innan det blev Tåkerns fältstation.

Lärarens idé

– Det var vår biologilärare Sven-Erik Fransson som hade en idé om att bygga en fågelstation och vi byggde en liten stuga, utan el och vatten, av bräder från ett rivningshus. 15 september september 1963 invigde vi Tåkerns fågelstation och samtidigt tornet, på samma plats där Naturum är uppbyggt i Glänås i dag, berättar Elderud.

Han och de andra fältbiologerna och medlemmarna har under 50 år inventerat främst Tåkerns fåglar, men också haft koll på övrig fauna och flora.

Förändring

Ringmärkningen har varit en viktig del av arbetet. Fram till i dag har drygt 108 000 fåglar ringmärkts.

– När vi kom hit första gången trodde vi att så här har det alltid sett ut och kommer det alltid att se ut. Men naturen har ju ändrat sig under de här 50 åren. Inte sjön, men strandängarna och träden runt omkring. Det har fört med sig att vissa fågelarter försvunnit från Tåkern, medan andra har tillkommit, säger Elderud.

Tommy Tyrberg, fältstationens statistikexpert, säger att september är en väldigt bra tid för fåglar i Tåkern. Det är nu det är som mest fågel i sjön. Här rastar jättelika flockar av simfåglar, gäss och tranor och rovfåglar.

– En försiktig gissning säger att det är 50 000 simfåglar här just nu. Räknar vi in småfåglar är vi uppe i ett sexsiffrigt antal.

Rörsångare vanligast

Vilken är då den mest förekommande fågeln?

– Rörsångare, säger både Elderud och Tyrberg tvärsäkert.

Och genom alla år – vilken är den mest sällsynta?

– En blåvingad årta, en amerikansk fågel. Den var jag själv med och såg 1966, säger Elderud.

– Sedan har det varit en asiatisk tundrapipare här. Fast det var långt tidigare – 1893, säger Tommy Tyrberg glatt och fortsätter berätta om Tåkern som inte bara är en fågelsjö.

Unik flora

– Nej, vattenväxtfloran är unik och vi upptäcker fortfarande arter vi inte sett tidigare här. Den senaste arten är dikesveronikan.

Ellen Hultman och Malin Granlund-Feldt från Naturum Tåkern kan inte nog berömma 50-åringen.

– Fältstationen bidrar med enorm mängd kunskap och data för ringmärkning och forskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om