Mekanikern Tommy, 34, har hunden som kollega: "Betyder mycket"

Ödeshögsbon Tommy Olsson, 34, arbetar med allt från att laga lantbruksmaskiner till grävmaskiner. Under alla mil i bilen på väg mellan jobb har hunden Charlie varit hans glädjepiller.
– Det var ett bakslag för mig att förlora honom, säger Tommy.

"De bästa dagarna är under sommarhalvåret när det är en maskin som inte startar, att något hänt, och att man lyckas lösa det fort som attan. Det är skitroligt. Det får mig att sova gott på nätterna. Att de ringer och har förtroende att jag ska lösa det, tycker jag är roligt. Det är kul att man byggt upp något sådant", säger mekanikern Tommy Olsson, som älskar problemlösning.

"De bästa dagarna är under sommarhalvåret när det är en maskin som inte startar, att något hänt, och att man lyckas lösa det fort som attan. Det är skitroligt. Det får mig att sova gott på nätterna. Att de ringer och har förtroende att jag ska lösa det, tycker jag är roligt. Det är kul att man byggt upp något sådant", säger mekanikern Tommy Olsson, som älskar problemlösning.

Foto: Jennifer Grönquist

Ödeshög2025-03-22 08:00

För lite mer än fem år sedan tog Tommy Olsson steget och lämnade sin fasta tjänst för att satsa som egenföretagare. Under tio år hade han arbetat som mekaniker för både lantbruk och entreprenad, och fick åka på utbildningar i både England, Tyskland och Danmark. 

– Jag hade drömt om att köra eget i så många år innan det. Så jag tänkte att nej, jag säger upp mig.

undefined
Tommy arbetar med service och reparationer av tunga maskiner. Sedan tar han sig an svetsjobb både i verkstaden och ute på fält. "Och så renoverar jag hydralcylindrar... Ja, det har väl blivit någon gräsklippare hit och dit också", säger han.

Då är det november, en tid som Tommy beskriver som lågsäsong. Men han vågade ändå satsa. Han hade sin F-skattsedel redan innan då han gjort vissa jobb vid sidan av sitt ordinarie arbete, så det fanns en liten kundkrets att börja med.

– Men det kändes väldigt, väldigt skakigt. Samtidigt älskar jag att räkna på saker. Jag är inte snål, men jag tycker att man alltid måste tänka ett steg framåt, för allt kan hända. Det hade jag verkligen gjort där innan, och byggt upp en buffert så att jag skulle överleva ett halvår eller år, om det skulle vara så.

Ryktet om T. Olssons maskinservice sprider sig snabbt. Det finns en efterfrågan på mekaniker som kan åka ut och reparera och serva maskiner ute i fält. Idag har han kunder på flera olika ställen i landet, och anlitas av både lantbrukare och entreprenadföretag. Ofta måste kunden vända sig till olika mekaniker för olika maskiner, men Tommy jobbar med alla olika typer av maskiner.

– Det är nog det kunderna är lite förtjusta i, att jag faktiskt rör i det mesta.

undefined
För ett tag sedan lagade Tommy en hydralpump på krematoriet i Tranås. Detta var en speciell upplevelse. "Det var dessutom den här vajern som går in i ugnen. Det var otäckt, jag vet att alla dör någon gång. Men det är någon lustig känsla när man kommer så nära. Men det är kul att hjälpa till och de verkar nöjda", säger han.
undefined
Att arbeta ute i alla typer av väder är en del av Tommys vardag. "När man står och felsöker något elsystem i 18 minusgrader och det är jättekallt, alltså det tar ju en timme så känner du knappt händer och fötter. Det tar ju nästan en dag att återhämta sig efter det då", säger han.

Tommy känner även att han har sin sambo, Lisette, att tacka för att han faktiskt vågade uppfylla drömmen om att driva eget på heltid. Hon har även varit ett bra bollplank när Tommy känt en stress över att expandera.

– Lisette har varit väldigt stöttande i det här. Utan hennes stöd hade jag aldrig vågat. Sedan är hon rätt bra, jag kan vara lite impulsiv när jag vill göra saker ibland. Men hon är tvärtom. Det har varit flera omgångar då jag har haft för mycket att göra och känt att jag borde anställa någon, eller att jag skulle sticka ner och hyra en lokal i Mjölby. Men då har hon lugnat mig lite, bromsat lite. Det har varit väldigt bra faktiskt.

undefined
Ibland får Tommy besök av parets katter nere i verkstaden. "Vi brukar säga att de har verkstadstassar när de kommer in med smuts på tassarna", skrattar Tommy.
undefined
Något som kan vara utmanande i Tommys yrke är att hitta delar till de olika maskiner han arbetar med. Där kan även försenade och uteblivna leveranser strula till det i tidsplanen. "Så sådant tar en väldig tid, just eftersom jag sköter allt sådant själv. Och mycket energi. Man blir hjälplös", menar han.

Att jobba som mekaniker på det här sättet, att man driver eget och åker ut till kund, är ett rätt ensamt arbete, menar Tommy. Det blir många långa mil i bilen varje dag. För honom var hans hund, dobermannen Charlie, en stor ljusglimt i vardagen. Tommy hämtade hem hunden på en fredag, när Charlie var ungefär nio veckor gammal. Redan på måndagen började han följa med husse på jobbet.

– Han var med från dag ett, sedan får man ju anpassa. Han var ju en dobermann, de är energiknippen och måste tänka hela tiden. Först tänkte jag att han kanske inte skulle kunna vara med mig och jobba, för då skulle vi behöva jobba med honom hela kvällen sedan för att han skulle få den stimulans han behövde. Men det var så härligt, för han hade så mycket att tänka på. Han låg i framsätet och spanade vad jag gjorde och vad folk gjorde, så han var ju jättetrött när vi kom hem, minns Tommy.

undefined
Tommy berättar att dagarna hos en lantbrukare kan bli långa. "Så är det ju alltid när jag kommer till en bonde, ska jag dit och serva en maskin vill de ofta att jag tittar på det och det också. Så man får inte planera in något mer den dagen", säger Tommy och skrattar.
undefined
I ett hörn av Tommys verkstad hänger hans vitryska minimoped. Planen är att den ska lackas om. "Min sambo säger att jag ser så ful ut på den", skrattar Tommy.
undefined
När Tommy startade upp företaget meckade han även en del med bilar, men nu förtiden pysslar han bara med de egna hemma i verkstaden. "Det var ju mest för att fylla upp där i början, det finns alltid marknad för det. Vi har ju typ tre bilverkstäder i Ödeshög, men ändå ringde folk".

Charlie blev Tommys ständige följeslagare. Fick han inte följa med till jobbet någon dag blev han jättesur. Hunden bara sprang ut till bilen på morgonen när det var dags att åka iväg, och varje morgon delade han och husse på frukostmackan.

– Det var vår grej. Det var hans favorit, så sista tiden gjorde jag en egen smörgås åt honom. Han har ju varit en väldigt stor del av mitt arbete, just eftersom jag jobbar själv och ligger ute på vägarna och kör. Det låter kanske larvigt, men man har ju någon att prata med. Jag pratade med Charlie hela tiden.

undefined
"Han var väldigt speciell. Han var enkel att ha med sig. Han ville gå ut och pinka lite och kolla av läget, annars ville han ligga där och spana på allt", berättar Tommy.

Efter en tids sjukdom fick Tommy för några veckor sedan fatta beslutet att låta Charlie somna in. Den spralliga dobermannen lämnade ett stort tomrum efter sig, både hemma i huset, i jobbilen och i Tommys hjärta. Det är just det som är det värsta med att ha hund, menar Tommy.

– Det var ett bakslag för mig, att förlora honom. Det är nackdelen med hundar, att de en dag försvinner ur ens liv. Därför ska man ge dem ett underbart liv, tycker jag.

Det märks att minnena tillsammans med hunden är något Tommy värderar högt. Värmen i mekanikerns röst går inte att missa när han pratar om sin älskade hund. 

– Han var så härlig.

undefined
Charlie älskade att åka med i bilen, och vaktade den noga när de var ute på jobb. "Det gjorde han redan som valp. Han såg så rolig ut när han satt där och var så liten men ändå skulle tala om att det var hans bil", säger Tommy.

Det blev mörka, tunga dagar för Tommy efter att Charlie fått somna in. Han insåg snart att han behövde något annat att tänka på. Det var då en liten labradorvalp från Sölvesborg kom in i hans liv.

– Jag vill inte ersätta Charlie, men jag tänkte att det var lika bra att skaffa en valp nu, innan man glömmer bort hur jobbigt valpstadiet är. Jag kunde inte vara utan hund, säger Tommy.

undefined
Hektor, som är mer vild än tam just nu, är en labrador med inslag av springer spaniel. "Det är det som har gjort at han har lite vitt på bröstet och på framtassarna", berättar Tommy.
undefined
På frågan om vad som är bäst med att driva eget kommer svaret snabbt: "Det är ju utvecklingen, tycker jag. För jag bestämmer själv hur mycket jag vill utvecklas, det finns inget stopp egentligen", säger Tommy.

Tanken var egentligen inte att ta med valpen hem direkt, utan att känna efter lite först. Men den svarta lilla hunden fick följa med hem, och fick snart namnet Hektor. Förhoppningen är att han också ska tycka om att följa med ut på jobb, men framförallt att han ska bli en bra kompis åt Tommy.

– Det betyder massor för mig att ha hund, de finns alltid där. Jag umgås inte så mycket med kompisar, det finns liksom inte tid. Och när jag är ledig vill jag helst ta det lugnt. Det är då det är bra att ha en hundkompis, någon att snacka skit med. Det är väldigt speciellt.

undefined
När Tommy startade sitt företag hade han en tioårsdröm för hur det skulle utvecklas. " Det var ju att efter typ tio år ha två anställda och kunna ha en fullskalig verkstad", säger han. Idag har han en verkstad hemma, och planen är att på sikt bygga en större på egen mark en bit bort. Än har han fem år på sig att nå sin dröm. Hittills har det rullat på bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!