- Jag eller någon polis kommer att titta på platsen för att vi ska få en uppfattning om vad som hänt. I slutändan är det inte alls säkert att det här fallet går vidare till åtal, säger Christer Pettersson, som är stationerad på Åklagarkammaren i Nyköping.
Uppdraget att utreda ärendet har han gett till Linköpingspolisen, som beräknas ha sin rapport klar under hösten. Upprinnelsen är en anmälan från Skogsvårdsstyrelsen Östra Götaland, som anser att ingreppen i nyckelbiotopen skett i strid mot såväl miljöbalken som skogsvårdslagen.
Skogsvårdsstyrelsens kritik gäller bland annat att ett antal träd huggits bort utan att markägaren först begärde samråd med myndigheten. Området på cirka 0,5 hektar, där nyckelbiotopen utgör en mindre del, ingick inte i den avverkningsanmälan som gjordes för ett 6 hektar stort intilliggande skogsparti förra året.
- Lagstiftningen är krånglig att tolka. Enligt min mening är det skogsvårdslagen som ska gälla i det här fallet och då behöver man inte uppfylla miljöbalkens krav på samråd, säger Christer Pettersson.
Nyckelbiotoper håller så höga naturkvaliteter att de utgör livsmiljöer för hotade arter. I det här fallet handlar naturvärdena om några äldre almar med sällsynta lavar. Dessa träd står kvar orörda, liksom ett antal äldre askar. Det som avverkats är björk och hägg.