För tio år sedan var det inte lika kul. Prestationerna i kärnämnena matte, svenska och engelska var bland de sämsta i landet. Jag minns att jag skrev om det. Skälen som angavs var bland annat den låga utbildningsnivån hos föräldrarna.
Patrik Landström var inte beredd att gilla läget när han började som rektor och mötte en, enligt honom, ganska knäckt personal.
- Föräldrarnas utbildningsnivå får aldrig vara någon ursäkt. Det måste ändå gå att hitta nya former även om det inte är gratis.
Därför är han nu jublande glad åt att ha fått vara med och vända den nedåtgående trenden. Avgångsklassen 2009 blir den första där fler elever blir gymnasiebehöriga i Ödeshögs kommun än riksgenomsnittet, som brukar ligga mellan 88-90 procent . Efter höstterminen var 92,1 procent godkända och han hoppas den siffran blir ännu bättre till våren.
FramgångsfaktorernaJag ber Patrik Landström att berätta om framgångsfaktorerna.
Dit hör hög utbildningsnivå bland lärarna, de ligger i topp i landet, men så var det redan innan betygsnivån började klättra. Likaså är kostnaderna höga räknat per elev och kommun. Det i sig brukar inte vara avgörande för elevernas prestationer, även om det naturligtvis underlättar att ha goda resurser att tillgå, resonerar han och är mindre glad över kommande nedskärningar.
- Lärartätheten kommer att minska men är på ganska hög nivå ändå.
Det Patrik Landström mest vill framhäva är andra saker.
Ökad delaktighet- Jag har gått in för att vi måste möta eleverna med höga förväntningar och ställa krav på dem. Det måste genomsyra hela verksamheten. Måluppföljningen är viktig - att hålla koll på eleverna och påpeka när de riskerar att komma sist i mål. Varje elev behöver stöttning på sin nivå. Det är när eleverna trivs och utvecklas som de visar goda resultat.
- Skolan är som en liten oljetanker. Det gäller att jobba uthålligt.
Gymnasiebehörighet är inte allt. Patrik Landström önskar sig en ökad delaktighet av eleverna.
- Den är som störst i de lägre åldrarna. Ju äldre de blir, ju mer styrt blir det från skolans håll.
Tanken är att eleverna själva planerar sin undervisning och får stöd på ett mer individbaserat sätt där klassläraren får en mentorsroll.
- Det är svårt, och eleverna vill gärna glida undan. De måste lära sig det här först.
Många elever siktar bara på att bli godkända i kärnämnena, och det är en onödigt stor fixering vid detta. Patrik Landström vill att de ska höja ambitionsnivån i alla ämnena.
Föräldrastödet är också viktigt menar han. Skolan måste nå alla, det ska inte hänga på om barnen får stöd med läxor hemma. Sedan tre terminer finns läxhjälp på skolan varje tisdag, och allt fler börjar hitta dit.