Det var i sista stund. Annars brinner de EU-bidrag inne som föreningen fått i form av Mål 2-pengar. Då riskerar hela projektet att gå om intet. Så resonerade förespråkarna för det planerade Ridcentret på Brännegården.
Motståndarna talade om ett projekt som borde ha sett annorlunda ut från början. Moderaten Viola Ingvarsson var mycket betänksam av flera skäl även om hon själv var en vän av ridsporten:
- Det här är ett dilemma. Brännegården är ett surhål och inte lämpat för den här typen av bygge. Dessutom är det blåsigt. Man skulle kunna tänka sig en helt annan plats. Det är ett stort projekt som har varit kantat av svårigheter.
Viola Ingvarsson föreslog att kommunen skulle ta över huvudmannaskapet. Hon ville att frågan skulle lämnas tillbaka till kommunstyrelsen för ytterligare utredning. Det skilde bara en röst och så skulle ha skett. Men i det läget kunde det begärda lånet klubbas igenom. Innan dess hade Marianne Bremer (c) gått upp i talarstolen till Alvastraryttarnas försvar.
- Det är inget idealiskt ställe, men vi måste stötta entusiasterna, annars kanske de tröttnar. Facit har vi inte förrän efteråt.
Hästholmens bygdegård fick ett kommunalt bidrag på drygt 40 000 kronor, något som kommunfullmäktige kunde anta utan debattinlägg.
Politikernas arvoden var dock en stötesten. Nya förslag har kommit och gått under de senaste åren. Det senaste antogs med vissa justeringar under måndagens möte. Kommunalrådet kommer åter att arbeta heltid och får en årslön på 366 700 kronor. 1:a vice ordförande i kommunstyrelse respektive nämnder erhåller 30 procent av kommunalrådsarvodet mot tidigare 22 procent. 2:a vice ordförande erhåller på samma sätt 35 procent. Övriga får timersättning, dock inte i samband med kommunfullmäktige. Däremot kan de få ersättning för förlorad arbetsinkomst med maximalt 165 kronor per timme.
Syftet med att införa nya arvoden har bland annat varit att det skulle innebära besparingar. Huruvida det blir så fanns det delade uppfattningar om bland ledarmötena.
Största motståndet mot arvodesreformen kom från miljöpartiet som försökte utan framgång försökte få in några ändringar, bland annat ville de inte höja arvodesprocenten för 1:e vice ordföranden.
Ett specialfall var lönen för revisionens ordförande som enligt förslaget skulle höjas till 10 procent av kommunalrådslönen. För lite, tyckte Bo Andersson (s) och yrkade på 20 procent vilket dock inte gick igenom. Motivet var att ordförandens uppgifter har blivit allt mer betungande sedan revision krävs på all kommunal verksamhet. Även Pär Svenningsson själv, revisionens ordförande, klev upp i talarstolen. Vilket, enligt honom själv, var för första gången.
-Det här är ett helt nytt jobb egentligen och innebär det femdubbla jobbet mot förut. Jag vill göra revisionen synlig inom förvaltningen, och det ansåg han sig kunna bättre om han kom upp i 20 procent vilket skulle innebära att han kunde finnas på plats i kommunhuset åtta timmar i veckan.
Madeleine Vilgren (s) som redan i kommunstyrelsen hade varit mycket kritisk till arvodesförslagen gjorde även nu en markering men avstod från att kräva återremiss.