Vägpirater slog till i Ödeshög

Återigen har vägpirater slagit till längs E 4:an, i detta fall vid Vida Vättern i Ödeshögs kommun. Denna gång stals batterier ur ett lastbilssläp.

ÖDESHÖG2003-02-18 18:45

Svenska åkeriförbundet kräver säkra parkeringsplatser för att skydda chaufförerna och deras gods.

Stölden inträffade någon gång mellan klockan fem och halv åtta på måndagsmorgonen.

Två lastbilschaufförer från kontinenten fick kapellen sönderskurna på sina släp medan de tog paus vid en rastplats nära Vida Vättern.

Inget stals ur det ena släpet, ur det andra försvann däremot batterier och hörlurar till ett inköpsvärde på 53 000 kronor.

Delar av stöldgodset fann polisen senare på eftermiddagen. Godset låg undangömt vid Stavabacken några hundra meter därifrån.

Polisen är nu intresserad av att komma i kontakt med den som kan ha sett något misstänkt på platsen under måndagsmorgonen.

Som Corren skrivit tidigare börjar stölder ur lastbilssläp bli ett allt vanligare fenomen inte bara på kontinenten utan även i Sverige.

I höstas stals bland annat sprit och choklad vid Östgötaporten.

I takt med att säkerheten på bankerna ökar söker sig kriminaliteten andra vägar och har hittat transportnäringen.

Att allt mer varor befinner sig på vägarna, istället för att lagras på någon depå, ökar också stöldrisken.

- Det måste bli säkra parkeringsplatser i anslutning till vägarna. De ska var inhägnade, belysta med kameraövervakning och patrullerande vakter, kräver Bertil Dahlin på Svenska åkeriförbundet.

I andra europeiska länder finns redan sådana säkra parkeringsplatser, men i Sverige har det ännu inte ansetts befogat.

Planer finns på att kalla oljebolagen till ett möte för att gemensamt skapa dessa säkra parkeringsplatser i anslutning till bensinstationerna.

Likaså en sammankonst med fordonstillverkare för att utveckla ett larm för långtradarna. Svenska åkeriförbundet håller också på att ta fram en folder med råd och tips till åkeriföretagen tillsammans med Biltrafikens arbetsgivareförbund och Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Polisen har Bertil Dahlin ännu inte konfererat med eftersom han anser att de har svårt att göra något i förebyggande syfte.

Däremot håller det på att byggas ut ett system så att drabbade utländska chaufförer lättare kan få hjälp med tolk när de behöver kontakta polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om