Yvonne Holm, verksamhetsområdeschef för äldre- och handikappomsorgen, säger att arbetsgivaren just nu pratar om 24 årsarbetartjänster, men det är inte riktigt klart hur många personer kommer att bli drabbade eftersom många anställda jobbar deltid. Och det är inte heller säkert att siffran 24 står sig efter förhandlingarna med facket. Hon hoppas att förhandlingarna ska leda till bra lösningar för både personalen och kommunen.
- Visst hoppas vi på naturliga avgångar samt att vissa söker sig till hemtjänsten som vi ska utöka eller till nattpatrull som vi kommer att bilda. Just nu har vi ingen nattpatrull. Alla hoppas ju på att så få som möjligt ska bli uppsagda, säger Yvonne Holm.
Sex miljoner kronor sparasMed de här åtgärderna beräknar äldreomsorgen spara sex miljoner kronor. Men det är inte den enda anledningen till nedskärningarna.
- Det beror också på att vi gör en omstrukturering. Vi samlar all äldreomsorg till Solgården och vi ska bygga ut hemtjänsten så att många äldre människor ska kunna bo hemma mycket längre eller bo i trygghetsboenden med hjälp av hemtjänsten, säger Yvonne Holm.
Äldreomsorgen i Ödeshögs kommun har varit bäst i landet enligt flera olika undersökningar. Hur ska de här besparingarna påverka den?
- Inte alls som vi kan se när omstruktureringen är klar. De äldre som ska bo kvar på Solgården ska ha en bra omsorg men flera ska kunna bo kvar hemma eller i trygghetsboenden där de också ska ha bra omsorg och hjälp av hemtjänsten, säger Yvonne Holm.
Inom verksamhetsområdet äldre- och handikappomsorgen jobbar cirka 135 årsarbetare och de 24 tjänster som ska sparas in utgör drygt 18 procent. Corren har pratat med en av de anställda som säger att stämningen bland personalen är botten och att många anställda är väldigt oroliga.
Corren har utan resultat sökt Kommunal i Ödeshög för en kommentar.