Och gav omgående svaret:
--Vi ska se krigslekar som en form av socialt gruppspel med en ensemble som har tydliga roller. Pojkar -- för det handlar enbart om pojkar -- har lekt krig i alla tider och det är ett uttryck för patriotism.
-- Barn älskar att spela ut starka känslor och det kan man inte göra när man leker affär.
Birgitta Almqvist är en rutinerad estradör och hennes timslånga föreläsning med mycket humor lockade till många igenkännande skratt i den 80 personer stora publiken där kvinnorna var i majoritet.
När Birgitta Almqvist presenterade sina forskningsrön för ett antal år sedan blev hennes slutsatser kritiserade och ifrågasatta av bland annat förskollärare. En student på högskolan i Stockholm undrade om inte hon var "köpt" av leksaksindustrin.
-- Han hade fel. Det var Socialdepartementet som finansierade min forskning.
Hon refererade till en amerikansk studie som gjordes i Pearl Harbor 1941 där lärarna studerade barnen under fri lek.
-- Vad hände? Jo, pojkarna byggde skalenliga flygplansmodeller och flickorna byggde hus som pojkarna senare bombade. Barnen lekte sin verklighet.
Birgitta Almqvist använde begrepp som "spelad aggressivitet" och "verklig aggressivitet" och refererade till forskning utförd av Jeffrey Goldstein vid Utrechts universitet. Vad som upplevs som aggressivt beteende beror mycket på betraktarens tolkning. Goldsteins försök med rollspel inför manliga och kvinnliga grupper visade att kvinnor uppfattade verklig aggressivitet i högre grad än män.
En förklaring finns också att söka i vuxenvärldens åsikter och attityder förklarade hon och citerade en tysk forskarkollega som sagt "att vi måste ta itu med den egna fascinationen inför blanka vapen och stiliga militärparader".
Birgitta Almqvist var ense med auditoriet att det upptrappade vardagsvåldet -- inte minst mobbingen i skolan -- är ett större problem än eventuella knallpulverpistoler på förskolor.
Hon gav lyssnarna ett varmhjärtat råd.
-- Var med i barnens lek, iaktta, lyssna och försök svara på frågorna även om de är knepiga. Använd sunda förnuftet och se alla barn som dina barn.
Andra uppskattade föredragshållare under det två dagar långa seminariet var förra statsrådet, numera Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg, EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin och Roger Klint, doktorand vid Tema Barn i Linköping. Hawkey Franzén höll en inledande monolog på söndagsmorgonen.
Det är tänkt att seminarierna ska bli ett årligen återkommande inslag i sällskapets verksamhet.
-- Vi har många goda idéer och vi har en härligt skjuts i arbetet just nu , säger styrelseledamot Karin Salomonsson.