Politiska uppdrag har hon haft i 29 år, framför allt i kommunrevisionen. På senare tid även som god man vilket har väckt hennes intresse för sociala frågor.
Maiken Hansson är inte de politiska utspelens kvinna. Hon kommer inte att höras i fullmäktigedebatten eftersom hon har avböjt att sitta med i detta forum. Däremot har hon hunnit hälsa på personalen inom socialens verksamhetsområden och dragit en viktig slutsats.
-- Jag hyser ingen oro för mitt uppdrag när jag ser vilket engagemang det finns.
Hon har givetvis funderat på vad den nya rollen kommer att innebära.
-- Det ska finnas trygghet och valfrihet för äldre. De ska kunna bo hemma om de önskar. Släkten ska kunna känna trygghet för att de äldre får den vård de behöver. Alkoholproblem kan uppträda i olika skeden i livet, och de drabbade ska bli bemötta som medmänniskor. De handikappade ska också få stöd och livskvalitet, säger hon i ett försök att sammanfatta sina funderingar.
Ett viktigt tillägg har hon. Det måste finnas pengar, och budgeten måste fördelas på ett så rättvist sätt som möjligt. Med tanke på Maiken Hanssons bakgrund finns det anledning att ta henne på allvar.
Hon är uppväxt i en lantbrukarfamilj i Öninge utanför Ödeshög. Hennes föräldrar Elna och David Bjugård var engagerade i centerpartiet, och även Maiken Hansson upplever att hon alltid haft ett politiskt intresse.
Efter skolan började hon jobba på bank och lämnade Ödeshög för Tranås, Linköping, Vadstena och Österbymo. 1961 flyttade hon tillbaka efter att ha gift sig med Ove Hansson. Där jobbade hon först på Östgötabanken och blev sedan lokalbankschef på Föreningsbanken 1978.
Bankjobben har varit en orsak till att Maiken Hansson hållit en låg profil i politiken och undvika kommunfullmäktige.
-- Jag har valt att inte vara där. Man ska inte ha en så pass politisk framtoning när man arbetar bland kunder.
Maiken Hansson var med vid sammanslagningen av Föreningsbanken och Sparbanken till Föreningssparbanken 1997 där hon arbetade som affärsområdeschef fram till 2000. 44 år i bank räckte, tyckte hon. Då var hon 62 år och avgick med avtalspension. Sedan dess har hon jobbat med bland annat bouppteckningar för Ödeshögs fastighetsbyrå och varit ekonomiansvarig på Ödeshögs företagarcentrum.
Inte bara ordföranden i so- cialnämnden är ny, sju av den gamla nämndens ordinarie ledamöter är utbytta, varav två har varit ersättare.
Maiken Hansson har ännu inte tagit reda på vad hon får i lön eller ens hur hög hennes sysselsättningsgrad är.
-- Det blir väl vad jag gör det till, säger hon.
Enligt det nya förslaget för politiska arvoden kommer hon att tjäna 30 procent av kommunalrådsarvodet, nämligen 110 010 kronor per år.
Det var inte självklart för henne att inta ordförandeposten. Hon funderade länge innan hon tackade ja.
-- Jag brukar ta utmaningar som har kommit. Och om de tror att jag klarar av det och kan tillföra någonting...
Mer än en mandatperiod framåt har hon inte tänkt sig.
-- Vi får se först om jag kan göra ett bra jobb. Sedan får vi se om det kan bli någon fortsättning.
Det handlar nog inte om kvinnlig blygsamhet för Maiken Hanssons del utan snarare att hon börjar närma sig den normala pensionsåldern. Hon tycker knappast att hon är förfördelad på grund av sitt kön. Hittills har det gått bra i karriären. Hon har varit på rätt plats vid rätt tillfälle, som Maiken Hansson uttrycker det.
Bostad: villa i centrala Ödeshög.
Familj: gift med Ove Hansson, sonen Thomas med familj och hunden Egon.
Favoriträtt: husmanskost rätt upp och ner, inga konstigheter.
Fritidsintressen: golf, är medlem i Ombergs GK och Rotary, läser mycket böcker.
Senaste semester: golfresa till Danmark.
Bästa utflyktsmål i kommunen: nya Östgötaleden förbi golfbanan vid Stora Lund.