Det förra bygglovet för tre vindkraftverk vid Stora Lund och Tegneby revs upp sedan länsstyrelsen hade gett den överklagande grannen rätt. Nu är gränsen för sakägare, det vill säga grannar som får yttra sig, utvidgad från 500 till 1 000 meter.
Efter en besiktning på plats vid det senaste sammanträdet i förra veckan gav miljötekniska nämnden förnyat bygglov för de tre vindkraftverken vid Stora Lund och Tegneby. Bygglovet ges med ett tillägg: I de fall störningar i form av ljud, reflexer eller skuggor skulle uppstå vid grannarnas hus finns möjlighet att stoppa driften tillfälligt.
Liksom förra gången var nämnden inte enig. Förra gången var både socialdemokraterna och miljöpartiet emot. Då ansåg de två partierna bland annat att förslaget om vindkraftverken var för dåligt berett.
Nämndledamoten Håkan Strotz (mp) reserverade sig även denna gång, däremot valde Sven-Erik Pettersson och Rolf Swahn (s) att rösta för ett bygglov.
-- Huvudsakligen sade jag nej för att jag inte har kunnat diskutera frågan med de andra i miljöpartiet. Det här är väldigt svårt ärende. Det är en olycklig placering av vindkraftverk. Miljötekniska nämnden borde ha lugnat sig med beslutet ett eller ett par år, säger Håkan Strotz.
-- Nu har vi tagit del av alla fakta många gånger och kan rösta ja till förslaget. Inget nytt har skett i ärendet förutom att fler har haft chans att yttra sig, säger Sven-Erik Pettersson.
Nämndens ordförande Håkan Johanssons (m) motiv att rösta ja till bygglovet är att han anser att det stämmer med kommunens vindkraftsplan. Han tycker inte att grannarnas synpunkter har gett anledning att ändra beslutet.
De flesta grannar som kontaktats inför bygglovsbeslutet har inte haft något att invända mot anläggningarna. Oro för skuggbildning, magnetfält och ljudstörningar och att vindkraftverken förstör den unika miljön vid Omberg--Vättern är synpunkter som kommit in från övriga grannar.
Den överklagande grannen bidrar med ett 20-sidigt och mycket kritiskt yttrande. Hans slutsats blir att de tre vindkraftverken bör behandlas som grupp och därför prövas av länsstyrelsen.