Vindkraften påverkar turismen

Utvecklingen av turismen söder om Tåkern kan påverkas negativt av de planerade vindkraftverken vid Glänås och Kyleberg. Det medger länsstyrelsen, men avslår ändå överklagandet mot de tre verken.

ödeshög2002-05-02 05:17

Miljötekniska nämnden i Ödeshög tog beslut om bygglov och anmälningar enligt miljöbalken för de tre vindkraftverken i början av förra året.

Besluten överklagades av en granne, Gunnar Egedal på Särtzhöga gård. Han anser att verken uppförs alltför nära bebyggelse. Bullret kommer att störa flera som bor i närheten, samt de gäster som Egedal tar emot i sin uthyrningsverksamhet. Egedal menar att myndigheterna borde ta hänsyn till den bullergräns på 35 decibel som gäller för områden för friluftsliv.

Intressekonflikt

Men länsstyrelsen avslår Gunnar Egedals överklagande, bland annat med hänvisning till den nämnda bullergränsen bara är aktuell om området är detaljplanelagt för friluftsliv. Och det finns ingen detaljplan alls.

Det intressanta är att länsstyrelsen anser att området nog borde ha detaljplanelagts inför vindkraftsbygget. Detta med tanke på intressekonflikten mellan vindkraft och turism, för länsstyrelsen medger att utvecklingen av turismen söder om Tåkern kan kompliceras av vindkraftverken.

Ändå hävdar länsstyrelsen att de tre verken inte kan anses medföra sådana olägenheter för Gunnar Egedal att de inte kan uppföras.

Driftkrav

Man kan tycka att beslutet innebär lite av ett moment 22 för Gunnar Egedal. Han får inte rätt, för då krävs det detaljplan. Men vindkraftverken får byggas, trots att det egentligen skulle ha behövts en detaljplan.

-- Jo, fast det är inte säkert att vi skulle ha avslagit byggloven för verken även om området varit detaljplanelagt för friluftsliv, förklarar Maria Norman på länsstyrelsen. Troligare är att verken skulle ha belagts med vissa krav för driften, som att de skulle stängas av om det fanns risk för att ljudnivån skulle överskrida 35 decibel.

Oklart rättsläge

I överklagandets andra del hävdar Gunnar Egedal att de tre vindkraftverken ligger så nära varandra att de borde betraktas som en enhet, trots att de byggs och ägs av tre olika personer. Som enhet ska verken tillståndsprövas enligt miljöbalken hos länsstyrelsen, inte bara anmälas till kommunen.

Tidigare i år föreslog också länsstyrelsen att vindkraftverken skulle miljöprövas som en enhet. Detta med hänvisning till ett nytt parallellfall i Skåne, som överklagats till miljööverdomstolen. Men då slog miljötekniska nämnden i Ödeshög bakut, och hotade med JO. Så skiftande besked från länsstyrelsen gick inte att jobba med, ansåg nämnden, och i synnerhet inte när prejudikatfallet inte ens var avgjort.

Nu går länsstyrelsen på kommunens linje. Verken ska inte betraktas som en enhet, beroende på det "inte helt klarlagda rättsläget", eftersom Skåneärendet inte är avgjort i miljööverdomstolen ännu.

Enhet kan bli aktuellt

-- Egentligen tycker miljömyndigheten att det vore bra om vi betraktade verken som en enhet, men med tanke på de rättsliga teknikaliteterna väljer vi att se dem som tre, säger Kristina Samuelsson på länsstyrelsens rättsenhet.

Hur mycket har ni påver- kats av kommunens reaktion?

-- Jag vill inte kommentera det, men visst tar länsstyrelsen hänsyn till parternas synpunkter. Även de tre sakägarna, de bygglovssökande i vindkraftmålet, tog upp det här.

Vad händer om ärendet överklagas till miljödomstolen?

-- Ja, då kan det väl bli aktuellt att se de tre vindkraftverken som en enhet igen. Särskilt om Skåneärendet ha avgjorts så i miljööverdomstolen, säger Kristina Samuelsson.

Gunnar Egedal vill inte kommentera länsstyrelsens utslag, men säger att han ännu inte bestämt sig om han tänker överklaga besluten vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om