Martin Klerung pratar om pendlingsbussar mellan Norrköping och Jönköping, med stopp i Linköping, Mjölby och Ödeshög.

– Många politiker säger att kommunikationerna är en viktig fråga, men vi är det enda part som verkligen prioriterar dem. Vi är beredda att avsätta pengar i kommunens budget till detta, säger han.

– På sikt kommer det att finansiera sig självt.

Artikelbild

| Kommunikationerna måste prioriteras i Ödeshög, menar (L).

Han förklarar:

– Det är i grunden regionens och Östgötatrafikens sak att stå för länets kommunikationer, men det kostar sannolikt mer pengar än de är beredda att satsa. För oss i Ödeshög är pendlingsmöjligheterna så avgörande för framtiden att vi Liberaler är beredda till medfinansiering.

Äldreomsorg och skola vill han inte spara in på, men det finns andra verksamheter där det går att minska kostnaderna menar han.

– Sådana som inte är kommunens kärnuppdrag. Det kan handla om exempelvis kultur- och fritidssektorn. Fast inte kulturskolan, den är viktig.

Artikelbild

| Vi behöver bra förbindelser med alla kommuner runt oss, konstaterar Martin Klerung (L).

En kommun behöver skatteintäkter för att klara sina uppdrag. För att öka intäkterna kan kommunen välja att antingen höja skatten eller se till att skatteunderlaget ökar genom att fler flyttar in.

– Vi satsar på det sistnämnda. Vi försöker locka hit företag, men det är svårt att få de riktigt stora att etablera sig på en liten ort. Därför behöver vi hitta andra sätt att få hit folk. Med bra kommunikationer kan människor bo här och jobba på annan ort, redan i dag är det många som gör det och fler kan det bli.

Det gäller att vara öppen för olika lösningar och diskutera med olika aktörer, påpekar han. En del av de långfärdsbussar som i dag kör förbi Ödeshög kunde stanna om det finns en avfartsramp.

– Och om vi betalar ersättning, antar jag, säger han, och det kan det vara värt. Jag ser det som en investering i ett längre perspektiv.

Martin Klerung menar också att busslinjen mellan Ödeshög och Vadstena borde återupptas. Att förbindelserna med Tranås finns kvar är också väsentligt.

– Vi behöver bra förbindelser med alla kommuner runt oss, konstaterar han. Dessutom måste vi satsa på att bygga bostäder för att fler ska kunna bo här.

Liberalerna i Ödeshög vill bygga fler små bostadsrätter och hyresrätter i kommunen, i första hand i Ödeshög, Hästholmen och Trehörna. Ett nytt äldreboende i kommunen finns också i partiets valmanifest.