– Jag vill prata om hur vi har skapat ett samhälle som ingen vill ha, förklarar hon. Ingen vill ha diskriminering, alla vill ha jämställdhet. Vi HAR diskriminering, vi har INTE jämställdhet. Hur gick det till?

Det är fullsatt i Kulturhuset Saga i Ödeshög och åhörarna både hänger med och förstår. Här finns sympatisörer till den sprillans nya Fi-föreningen som startade i Ödeshög för bara ett par veckor sedan, och alla har papper och penna och ritar lydigt av de förklarande skisser som Gudrun Schyman åstadkommer på blädderblocket.

– Sverige är ett klassamhälle, visar hon med olika cirklar, och det föds man in i, man väljer inte själv. Ur klassamhället växer strukturella konflikter.

Artikelbild

| Lokal feminism. Gudrun Schymans Fi har just fått en förening i Ödeshög med Baharan Raoufi-Kvist som ordförande.

Detta samhälle ska vara jämställt, jämlikt och hållbart, men olika minoriteter diskrimineras, säger Gudrun Schyman.

– Dit hör INTE kvinnorna. Kvinnor är inte någon minoritet och kvinnofrågor är inget särintresse.

Metoo-rörelsen har lyft fram viktiga kvinnofrågor i ljuset.

– Det är oerhört många kvinnor som har drabbats väldigt länge, och med #metoo har de äntligen kunnat göra sig hörda.

Artikelbild

| Ständigt på turné. Det ska alltid gå att boka en feminist, säger Gudrun Schyman.

#metoo fick enormt genomslag i Sverige och i hela världen, men Feministiskt initiativ har inte hörts särskilt mycket i den debatten.

Varför inte, Gudrun Schyman?

Artikelbild

| Rörigt? Nej, det är bilden av förhållandena i samhället som Gudrun Schyman tydliggör.

– Vi har varit och är en del av den debatten, men vi ser det som viktigare att den får visa sin enorma kraft än att vi gör partipolitik av den.

– Vi är bara ett litet parti. Men nu blir det ändring på det!

Runt två procent visar opinionssiffrorna, det är bara halvvägs till riksdagsspärren.

– Ja, men vi har dubbelt så många medlemmar som förra valet och många nya föreningar. Målet är att vi ska in i riksdagen, och få representation i minst 50 kommuner jämfört med dagens 13.

Det är därför Gudrun Schyman åker på ständiga turnéer och bjuder in till "homeparties". Hon kommer gratis och föreläser, bara det finns en lokal och 25 åhörare med papper och penna som sprider budskapet vidare till fem andra personer. Mötet i Ödeshög är ungefär det 700:e och före höstens val tänker Gudrun göra 1 000.

– Hinner jag inte själv så kommer någon annan. Det ska alltid gå att boka en feminist.

– Inget ersätter det mänskliga mötet. Och budskapet är viktigt i dag när de grundläggande mänskliga rättigheterna är hotade.