Och hon är mer optimistisk än så.

– Om de som röstade på oss i kommunvalen förra valet också hade gjort det i riksdagsvalet, så hade vi redan suttit i riksdagen, påpekar hon. Det fattades bara 60 000 röster, det är inte mycket. Så den här gången gör vi det.

Därmed får partiet 14 platser, det är så det fungerar om ett nytt parti kommer in i riksdagen, berättar hon.

Artikelbild

| Vi vill dra (S) lite i vänsterarmen och jobba för jämställdhet och demokrati, förklarar Gudrun Schyman.

– En röst på Fi betyder alltså stort inflytande i ett läge där blocken är jämnstora och risken finns att nationalistiska krafter får allt för mycket makt. Vi vill dra (S) lite i vänsterarmen och jobba för jämställdhet och demokrati.

I Ödeshög har Fi elva namn på listan och förstanamnet, Baharan Raoufi-Kvist, ser fram emot de ungefär fyra planerade mandaten i fullmäktigeförsamlingen i Riddarsalen. Hon vill se kraftfulla satsningar på landsbygden, där bygdeskolor inte läggs ner och kulturhuset Saga får fullt kommunalt stöd.

– Vi vill ha sex timmars arbetsdag och börjar i äldreomsorgen och hemtjänsten på försök, säger hon. Tänk så många fler som skulle vilja flytta till Ödeshög och jobba där! Och tänk så föreningslivet och kulturen kunde utvecklas, om fler jobbade lite mindre och orkade engagera sig mer!

Inför årets val finns partiet i mer än 50 kommuner och lokalorganisationer på runt 100 platser. Ödeshög är en av de nya lokalavdelningarna, och en av de 60 orter som partiledaren besöker på sin sexveckors valturné runt landet.