I Ödeshög blir det inte något demonstrationståg. Socialdemokraterna får åka till Mjölby och tåga. Det blir i stället den förra året nybildade lokalföreningen för Feministiskt initiativ som demonstrerar – om än inte gående.

I stället blir det en installation eller utställning på torget med ett antal frågeställningar som partiet tycker att man kan diskutera inför EU-valet 26 maj.

– Vi kom av en slump över ett antal pratbubblor i plywood som vi kom på att vi kunde använda, berättar Michael Ernst som tagit över som Fi:s ordförande i Ödeshög när Baharan Raoufi Kvist är föräldraledig.

Artikelbild

Michael Ernst är ordförande för Fi i Ödeshög.

Bubblorna ska förses med ett antal diskussionsfrågor om klimat, jämställdhet och ekonomiska klyftor.

– Vi kommer inte att fokusera på lokala politiska frågor utan mer nationellt och internationellt. De är tänkta att inbjuda till diskussion med Ödeshögsborna, säger Michael Ernst.

Hur ser du på att ni gör det just på 1 maj som traditionellt är arbetarrörelsens dag?

– Det är också folkets dag. En dag när man gärna tar upp politiska frågor. Vi står på de arbetandes sida, särskilt de arbetande kvinnornas sida, menar Michael.

Han hoppas och tror att Ödeshögs socialdemokrater kommer att ansluta på torget när de tågat färdigt i Mjölby.

Socialdemokraternas vice ordförande i Ödeshög är Annika Sundholm. Enligt henne brukar partiet bara arrangera förstamajtåg när det är valår.

– I år åker vi till Mjölby och ansluter där, säger Annika Sundholm.

I Mjölby är riksdagsledamot Erica Nåhdin huvudtalare.