Sedan Håkan Johansson blev svensk mästare i glass har det varit full rulle i 31:ans Glass och kök.

– Vi slog alla rekord på glass här hos oss. Folk vallfärdar hit just nu från både Östergötland och Småland. Jag har redan gjort mer glass hittills i år än vad jag gjorde förra året, säger Håkan Johansson.

Men årets glassäsong, som dessutom tog full fart extra tidigt tack vare det varma vädret, har inte bara varit en dans på rosor. Verksamheten drabbas av återkommande inbrott.

Artikelbild

| Sedan Håkan Johansson blev svensk mästare i glass får 31:ans Glass och kök fler besökare än någonsin – men med inbrotten byts glädjen mot sorg.

– Det är deprimerande, säger Håkan Johansson.

I början av veckan, när han kom till jobbet och möttes av ännu ett kaos efter tjuvarna, ringde han polisen och anmälde det som stöld genom inbrott. I anmälan står bland annat att olika dryckesburkar samt konfektyrer, som till exempel polkagrisar, låg utspridda på marken utanför verksamheten.

– Värdet på det tillgripna är ungefär 2000 kronor, säger Lotta Järkemyr, stationsbefäl vid polisen i Motala.

Ännu är ingen misstänkt för inbrotten men Håkan Johansson tror att det är yngre barn som ligger bakom dem.

Artikelbild

| Här har inbrottstjuvarna stökat ned genom att kasta läskburkar och godsaker omkring sig.

– Jag märker att det har försvunnit grejer - kanske för fyra, fem tusen kronor. Jag har inte räknat än. Vi uppfattar det som att det är mindre barn eftersom de inte tagit öl ens än gång, säger han.

Dessutom har han hittat gömmor där tjuvarna lämnat stöldgodset.

Artikelbild

| Inbrottstjuvarna har stulit godsaker för tusentals kronor, men trots det går affärerna bra. "Jag har redan gjort mer glass hittills i år än vad jag gjorde förra året", säger han.

– Idag hittade jag två gömmor till. De har gått en hundra meter bort och gömt. Man har tagit drycker och många av dem är sönderslagna som att man slängt runt som en explosion, säger Håkan Johansson och tillägger:

– Det här är tråkigt när man jobbar och sliter.

För att få bukt på inbrotten har Håkan Johansson försökt kontakta föräldrar i Hästholmen. Det har lett till att vissa känt sig utpekade, menar han.

– Det är inte meningen. Men vi måste få tag i dem som gjort det, säger Håkan Johansson som dessutom känner oro för dem som begår inbrotten.

– Jag förstår att barn kan göra busstreck, men vi hoppas kunna prata med barnen och föräldrarna i Hästholmen så att detta inte händer igen. Det är viktigt för framtiden för de här barnen, säger han.