Första gången, för 35 år sedan, dukades långbord med gula pappersdukar, sill, potatis och gräslök på Riddaregatan, och det kom massor med folk. Det var den stridbare debattören Sture Ivarsson, inbiten Ödeshögspatriot, som drog igång traditionen, och han lär inte ha brytt sig om att söka tillstånd – "vi dukar på gatan ty gatan är fri", sa han.

Lite smårevolutionärt, eller åtminstone antibyråkratiskt, och mycket folk kom då och ännu mer har det blivit med åren. ÖIK:s guldklubb tog över i några år, och sedan hembygdsföreningen.

– Förr hade kommunen sitt officiella firande i Alvastra vartannat år och på hembygdsgården vartannat, berättar Britt-Marie Johansson, enhetschef för kultur och fritid. När nationaldagen blev helgdag samordnades allt firande till dagtid.

I år börjar sillunchen serveras halv tolv och strax därpå blir det fanparad. Camilla Linusson, poet, håller högtidstal. I samband med lunchen koras årets Johanna och Årets företagare. Kulturstipendiet och ledarskapsstipendiet delas ut. Kulturskolans orkester spelar och olika dansgrupper har uppvisning.