Här är flera skulpturer under utveckling och på marken växer en gigantisk målning fram. Den är bortåt tio meter lång med både Omberg, Alvastra, Tåkern och Rökstenen bland åkrar och fält. Den som tittar noga kan upptäcka de kluriga detaljerna, som drottning Ommas mask uppe på berget.

Denna tavla fogas samman till en cirkelformad jättebild. Hela skapelsen hissas högt i en flaggstång på Ödeshögs torg under Kristi Himmelsfärdshelgen.

Då är det konstrunda i Ödeshögsbygden för 18:e gången. I år är det 17 konstnärer som deltar under de fyra dagarna, 10-13 maj. Några har varit med från början och en ny tillkommer. Det är bildkonstnären och författaren Carl Fredrik Holtermann som tar emot besökare alldeles invid Tåkerns södra strand.

Artikelbild

| Den långa målningen ska sammanfogas och hissas upp på torget.

Ödeshög är en av Sveriges allra konstnärstätaste kommuner.

– Ja. Vår konstrunda arrangeras av Omkultur som är en yrkesförening, bestående av idel utbildade, erfarna och oftast jurybedömda konstnärer, berättar keramikern Lasse Frisk. Det är kvalitet!

En annan nyhet: kulturhuset Saga på Stråtomtagatan öppnar för konstrundan. På nedervåningen ställs både skulptur, målningar och bonader ut. Dessutom blir det konstrundebio. Världens första oljemålningsanimation visas på lördagen, "Loving Vincent", skapad av 125 konstnärers 65 000 oljemålningar.

Invigningen genomförs på Ödeshögs torg, bland skulpturer och upphissad jättemålning och sedan är det dags att ge sig ut på konst- och kulturrunda i kommunen. I samhället finns flera konstnärer att besöka och på galleri Omkultur vid torget finns en samlingsutställning med många av föreningens medlemmar representerade.

Artikelbild

| Rurik Bladh är egentligen bonads- och ikonmålare, men här borrar han och bryter träplankor i en ny skapelse.

– Konstrundan betyder jättemycket för Ödeshög, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD) som kommer till parkeringen för att studera de framväxande verken.

Hon är påtagligt stolt över kommunens konstnärer.

Artikelbild

| Jeanette Bennich, vanligen keramiker.

– De är oerhört duktiga och påhittiga och deras verksamhet ger kraftfull marknadsföring till kommunen, säger hon. Kristi Himmelsfärdshelgen är en av de helger på året då vi har allra mest besökare. Det är viktigt för kommunen, för konstnärerna själva, för handlarna och för besöksnäringen som helhet.

Förra året gjordes en studie av konstrundan i Ödeshög vid Linköpings universitet. Den visar att de allra flesta besökarna kommer från Linköping, att hälften tänker fika eller äta i kommunen och att många kommer tillbaka flera gånger.