– Samarbetet med S och C har fungerat fantastiskt bra. Men det är för tidigt att säga mer, sa Annicki Oscarsson (KD), kommunalråd i Ödeshög, på måndagen.

Samtidigt konstaterade hon att Kristdemokraterna är ett i grunden borgerligt parti och antydde att ett nytt försök till borgerligt samarbete inte är uteslutet.

– Vi hade aldrig någon önskan om att borgerligheten skulle spricka på det sättet som den gjorde under förra mandatperioden, säger Annicki Oscarsson.

Artikelbild

| Anders Karlsson gör klart att Socialdemokraterna vill vara med i ett fortsatt styre av Ödeshög.

Kristdemokraterna får, när nästan alla röster är räknade, 33,5 procent av väljarstödet. Partiet går från 10 till 12 av totalt 35 mandat i kommunfullmäktige.

Vid förra valet ingick Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna koalition i Ödeshög men då M bröt sig ur uppstod samarbete mellan KD, C och S. Anders Karlsson, ledare för Socialdemokraterna, var tydlig med att han vill fortsätta.

– Alla är nöjda. Det skulle faktiskt kännas lite som ett svek om de skulle gå tillbaka till Moderaterna igen. Jag tror inte att de har de tankarna, sa Anders Karlsson om KD:s möjlighet att bilda borgerlig koalition.

Socialdemokraterna anser att S och C i nuvarande trepartskonstellation borde får mer reellt inflytande i Ödeshögs kommunpolitik.

Artikelbild

| Roger Silfver (C ) konstaterar att Kristdemokraterna har bollen i diskussioner om hur Ödeshög ska styras.

– Men kommunalrådsposten är ju fortsatt vikt för KD efter deras starka valresultat. Det är bara att gratulera dem till det, säger Anders Karlsson.

Centerpartiets Roger Silfver är också nöjd med samarbetet men säger samtidigt att det inte var Centerns ”aktiva val” att bjuda in S då M bröt sig ur.

Artikelbild

Skulle du hellre sitta i en borgerlig trio?

– Det vore dumt att säga någonting om det innan vi har träffats och diskuterat, säger Roger Silfver.

Om KD, S och C fortsätter samarbetet får konstellationen 23 mandat i kommunfullmäktige. Skulle Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna bilda nytt samarbete får de 18 mandat. KD och S utan C skulle också få majoritet, med 19 mandat.

– Det är KD som har bollen nu, säger Roger Silfver.

Partiföreträdarna tror inte att väljarna har problem med lokalt blocköverskridande samarbete likt det som varit.

– Ser man till valresultatet så har väljarna inte straffat oss för vårt samarbete med S. Min uppfattning är att medborgarna vill ha ett stabilt styre där politikerna arbetar för Ödeshögs bästa, säger Annicki Oscarsson.

– Jag uppfattar att väljarna tycker det här är bra, säger Anders Karlsson.