Kattsand i toan sätter stopp i Ödeshög

Kattsand i toan har blivit ett problem för Ödeshögsbostäder. Nu får hyresgästerna betala. 480-600 kronor kostar det att få avloppet rensat.

När han är klar ska sanden inte slängas i toan. Släng den i soporna i stället.

När han är klar ska sanden inte slängas i toan. Släng den i soporna i stället.

Foto: Susanne Hasselqvist

Ödeshögs kommun2019-09-20 07:00

Kattägarna spolar ner sanden i toan. Den klumpar ihop sig och proppar igen rören. 

– Det har blivit ett jätteproblem som har ökat sista året, och det skapar kostnader för oss, säger Karl-Gustav Johansson som är ordförande i Ödeshögsbostäder.

– De pengarna kunde vi använda till annat. 

Nu har Ödeshögsbostäder skickat ut en prislista till sina hyresgäster där kostnaderna för insatser som inte ingår i hyran finns specificerade. Det har fått Ödeshögspartiets Charles Eriksson att reagera. Han ställde en fråga om detta till ÖBO:s ordförande på senaste fullmäktigesammanträdet.

– Service som avloppsrensning har tidigare alltid ingått i hyran, säger han. Jag vill veta om bostadsbolaget planerar att ändra hyreskontrakten så att egen insats och självservice krävs.

Nej, säger Karl-Gustav Johansson.

– Men alla hyresgäster ska inte betala för att vissa inte sköter sig. Folk kastar tamponger, tops och kattsand och allt möjligt som inte ska spolas ner i toaletterna.

"I toaletten är enbart kiss, bajs och toalettpapper välkommet" står det i avloppsguiden som finns på kommunens hemsida. Kattsand ska alltså inte spolas ner utan lämpligen slängas i soporna som bränns och blir till fjärrvärme.

Enligt Ödeshögsbostäders prislista kostar avloppsrensning 480-600 kronor. Byte av ljuskällor som ugnslampor och lysrör kostar 330-460 kronor och under jourtid tillkommer 1 250 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!