Vid nationaldagsfirandet på torget belönades också årets företagare, Bäcks såg, och kultur- och ledarstipendierna delades ut.

Det är stiftelsen Ingeborg och Folke Lööfs minnesfond som utser Årets Johanna. Utmärkelsen delas ut till minne av handelsman Johanna Pettersson som drev handelsbod i Ödeshög under 1800-talet, genomdrev torgdagar, såg till att byn fick ett apotek och att torget blev stensatt. Hon genomdrev att Hästholmen fick en hamn, en telegrafstation och en krog.

Sedan 1984 har förtjänsttecknet Årets Johanna delats ut till någon som kan vara förebild för unga kvinnor i Ödeshög.

– Elisabeth är en fantastisk kvinna som passar att bli Årets Johanna, skriver stiftelsen i sin motivering och berömmer henne som körledare och musiker.

– Hon är också en fin medmänniska och en viktig person i Ödeshög.

Årets företagare blev Bäcks såg och byggmaterials ägare Östen Nilsson och Anders Rydberg. Sågen startades för många år sedan i Boet och flyttade till Fabriksvägen i Ödeshög i slutet av 1990-talet. På senare tid har företaget expanderat rejält och antalet anställda har fördubblats.

Moa Frisk fick årets kulturstipendium för sitt arbete med att utveckla kulturskolan och stötta Vidans kulturförening och dess dansprojekt, men också för sitt eget konstnärskap.

Elin Vernersson fick ledarstipendiet för sitt arbete med motionsgympan under 15 år, först i egen regi och sedan bneom Boets IK.