Lucia utsedd – med lottens hjälp

Emma Theorell är Ödeshögs Lucia 2019. För första gången har hon blivit framlottad, sedan Ödeshög beslutat att skippa röstningen.

Emma Theorell, i mitten, fick med lottens hjälp uppdraget att bära ljuskronan. Här tillsammans med tärnorna efter lottdragningen.

Emma Theorell, i mitten, fick med lottens hjälp uppdraget att bära ljuskronan. Här tillsammans med tärnorna efter lottdragningen.

Foto: Privat

Ödeshögs kommun2019-12-01 12:00

På söndagen klockan 12 offentliggjordes resultatet av lottningen bland Ödeshögs nio Luciakandidater. 

– Tidigare år har det varit röstningsförfarande under några veckor på hösten och den kandidat som fått flest röster har utsetts, säger Josephine Tranheden, kommunikatör vid Ödeshögs kommun.

Då brukade traditionen vara att Lucian och tärnorna framträtt vid julskyltningen, efter att ha röstats fram. Så blir det inte i år. Luciatåget uppenbarar sig första gången torsdagen den 12 december och förstås med höjdpunkt den 13 december. Då besöker de äldreboenden,  föreningar och företag. Allmänheten får också möjlighet att njuta av lussande vid Klockargårdsängens julmarknad på luciadagen klockan tre på eftermiddagen. På kvällen kröns de i Ödeshögs kyrka av församlingsherde Gerhard Paping, och även där blir det sång och musik.

Hur kommer det sig att ni tog bort röstningsförfarandet?

– Vi har pratat om det tidigare att det känns förlegat med den här röstningen med bilder och nummer. Det ligger inte riktigt i tiden. Vi kom fram till att ta bort den, och det är nog så det blir i fortsättningen, säger Josephine Tranheden.

De nio kandidaterna fick välja om de ville vara med i lottningen och det var inte alla som ville. Tärnorna heter  Frida Andersson, Natalie Kollberg, Linnea Willén Åberg, Signe Johansson, Ida Bäck. Josefina Ernholm, Julia Andersson och Jenny Henrysson. De går i åk 7–9 på Lysingskolan och deras körledare är Gunnel Frisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!