Modulbyggnad byggs om till förskola

Efter nyår blir det liv i den oanvända modulen vid Utsiktsvägen, en gång bostad till flyktingar. Kommunen öppnar förskola där, med plats för 30 barn.

Den kvarvarande flyktingmodulen är redan försedd med kök, handikapptoalett och flera smårum. Vid nyår beräknas ombyggnaden till förskola komma igång.

Den kvarvarande flyktingmodulen är redan försedd med kök, handikapptoalett och flera smårum. Vid nyår beräknas ombyggnaden till förskola komma igång.

Foto: Susanne Hasselqvist

Ödeshögs kommun2019-10-22 18:00

Ödeshögs kommun hyrde barackerna, eller modulerna, år 2016 som boende åt de 70 ensamkommande ungdomarna som placerades i Ödeshög. Eftersom flyktingarna inte längre finns kvar i Ödeshög får kommunen inte någon ersättning från Migrationsverket, trots att hyresavtalet finns kvar och kostar miljoner.

En av modulerna har dock redan fått nytt liv som skolbyggnad i Rök.

 – Den kom till användning nästan direkt, så den hade vi inga nämnvärda tomkostnader för, säger kommundirektör Ingmar Unosson.

Nästa modul flyttades till Klockargårdsängen och blir Ängens dagcenter, klar för inflyttning på senhösten. Och den tredje och sista modulen ska alltså bli förskola.

– De två sista modulerna har varit oanvända i ett år, totalkostnad ungefär 2,4 miljoner kronor, säger Ingmar Unosson.

Därtill kommer kostnaderna för de baracker som ställdes upp vid Lysingskolan. Nya lokaler behövdes, när så många flyktingar kom till skolan.

– Barackerna står tomma sedan höstterminsstarten för att minska kostnaderna, säger Ingmar Unosson. Vi har hyresavtal till februari 2021. Det kostar kommunen 600 000 kronor.

Väldigt stora pengar för en kommun som behöver minska kostnaderna, menar han.

– Vi var ändå en av de tjugo kommuner som begärde och fick statsbidrag för att täcka kostnaderna 2017 och 2018, säger han.

Den tredje modulen blir alltså kvar vid Utsiktsvägen och ger plats till bortåt 30 barn, om kommunstyrelsen på sitt novembersammanträde beslutar så som barn- och utbildningsnämnden föreslår. Vid nyår drar ombyggnaderna igång. En del väggar ska tas bort, dörrar ska bytas, det ska bli plats för vilorum, personalrum, lekrum och hemvist för barnen.

– Det är en tillfällig lösning, säger Robert Wahlström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, men det är en rejäl lösning som uppfyller kraven på bra lokaler.

Just nu finns inga lediga platser i barnomsorgen i Ödeshög.

– Nej, vi har ingen marginal alls, säger Robert Wahlström, så nya platser är nödvändiga. Vi har tittat på olika alternativ.

Källarvåningen på förskolan Skeppet är mörk, kall och trång och förskolans kök räcker inte. Barackerna vid Lysingskolan är inredda för vuxenundervisning och kräver omfattande ombyggnader för att fungera. 

– Modulen vid Utsiktsvägen är det klart bästa alternativet, konstaterar Robert Wahlström.

Något nattöppet dagis finns det inte behov av i Ödeshög, konstaterar nämnden.

En modul finns kvar vid Utsiktsvägen. Här blir det förskola nästa år.
En modul finns kvar vid Utsiktsvägen. Här blir det förskola nästa år.
Karta: Utsiktsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!