Ny tillfällig lösning för vårdcentralen

Vårdcentralen i Ödeshög gjorde folk sjuka i flera år. Det är fortfarande oklart vad som är fel. Nu blir det nya tillfälliga lösningar.

Tillfälliga baracker. Den nya lösningen, bortom Lysingsskolans idrottshall, blir betydligt mindre provisorisk.

Tillfälliga baracker. Den nya lösningen, bortom Lysingsskolans idrottshall, blir betydligt mindre provisorisk.

Foto: Julia Djerf

Ödeshögs kommun2019-09-17 16:30

Region Östergötland ansöker om bygglov för att ställa upp nya moduler i två år, alldeles bortom sporthallen vid Lysingsskolan. Det handlar bara om en ny tillfällig lösning, och när lokalerna står klara är oklart.

– Vi hoppas att modulerna är på plats före årsskiftet, säger Anette Hultman som är projektledare för regionens byggprojekt. Men vi vet inte än. Bygglovet måste gå igenom utan protester om det ska funka. Byggtiden vet vi ju inte heller någonting säkert om än.

I juni flyttade vårdcentralen tillfälligt in i baracker vid Skolgatan. De ersatte de lokaler som inte fungerade av arbetsmiljöskäl. Folktandvården och apoteket är fortfarande kvar i huset.

All verksamhet från vårdcentralen fick inte plats. Patienter som behöver sjukgymnastik hänvisas till mottagningar i Mjölby och Motala. Nu kommer sjukgymnastiken tillbaka.

– De nya modulerna blir ungefär dubbelt så stora, 988 kvadratmeter i 38 paviljonger, säger Anette Hultman. Jag tror att vi har 18 paviljonger för verksamheten nu. Det fick inte plats fler.

– De nya har betydligt högre standard, stadigare stomme och det är mindre lyhört. Också vatten- och avloppslösningar blir bättre. Men det handlar ju fortfarande om paviljonger, det är en tillfällig lösning.

Varför valde ni paviljonger med så låg standard i juni –  där verksamheten inte ens fick plats? 

– Vi kunde inte vänta på en bättre lösning, säger Anette Hultman. Vi måste lämna lokalerna. Arbetsmiljöproblemen var alltför stora och det fanns anställda som inte kunde vistas i de gamla lokalerna.

När problemen är lösta är det ingen som vet än. Ödeshögsbostäder är fastighetsägare, och bolaget söker fortfarande efter orsakerna till problemen.

– Det är frustrerande att vi inte hittar felet, säger Peter Kenell som är vd. Vi har renoverat flera gånger.

Prover tas och Ödeshögsbostäder väntar nästa rapport vilken dag som helst. Lokalerna har skapat problem för personal åtminstone sedan 2008, när verksamhetschefen på vårdcentralen började påtala bristerna.

 – Huset är en riskkonstruktion, det är helt klart, säger Peter Kenell, och åtgärder har varit nödvändiga. Vi har till exempel bytt syllarna och rivit stora delar av ytterväggarna.

De nya tillfälliga lokalerna står alltså kanske klara före årsskiftet, om allt går som planerat.

Och sedan? Hur ser planen ut?

– Vi vet inte mer. Utredningen pågår ju fortfarande, säger Anette Hultman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!