Ödeshögs kommun sparar efter ekonomisk kris

Efter ett beräknat underskott i delårsbokslutet har Ödeshögs kommun tagit fram förslag på besparingar som ska utföras redan i år.

Kommunens prognos visar ett underskott i budgeten för helåret.

Kommunens prognos visar ett underskott i budgeten för helåret.

Foto: Erika Landt

Ödeshögs kommun2019-10-30 10:00

Redan tidigt i år har prognoserna  i delårsboksluten visat att Ödeshögs kommun riskerar att göra ett underskott på 1,9 miljoner kronor när året är slut. Kommunstyrelsen fick därför i uppdrag att göra en översyn av vilka besparingar som är möjliga att genomföra innan årets slut. 

Underskottet beror främst på kostnader för den politiska organisationen, placeringar för både vuxna med missbruksproblem och barn, försörjningsstödet samt vatten- och avloppskostnader. Under måndagskvällens kommunfullmäktige diskuterades hur kommunen ska komma till rätta med ekonomin. 

Kommunfullmäktige ska arbeta med att minska kostnader utöver arvoden och kommunstyrelsen har lagt om sina sammanträden, vatten- och avloppstaxorna ska höjas. Socialnämnden ska göra långsiktiga besparingar för enskilda placeringar. 

– Läget är tufft, men vi får se till att ro det här året i hamn, säger Johan Collberg (S), socialnämndens ordförande. 

Kommunstyrelsen bedömer att åtgärderna ovan inte är tillräckliga för kommunen att nå balans, därför ska alla verksamheter ytterligare begränsa kostnaderna. Annicki Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande, säger att kommunen kan spara runt 2,4 miljoner kronor på effektiviseringar.

– Vi lägger fram förslaget att fortsätta vara restriktiva, säger Oscarsson. 

Ledamot Michael Ernst (Fi) riktar kritik mot förslagen och säger att de som kommer att påverkas mest är de medborgare som är i behov av social service. 

– Jag är djupt sorgsen över att socialförvaltningen måste göra dessa besparingar, säger Michael Ernst. 

Annicki Oscarsson säger att alla förslagen på effektiviseringar och besparingar har lagts fram för att undvika skattehöjningar. Något som Teodor Johansson (M) säger att han står bakom. 

– Skattehöjning är en lätt väg att gå i stället för att effektivisera, säger Teodor Johansson. 

Kommunfullmäktiges andre vice ordförande Charles Eriksson (Öhgp) hävdar att det är flyktingmottagandet som påverkat socialnämnden mest. Eriksson säger att flyktingarna skapar stora kommunala kostnader när det gäller försörjningsstöden. Johan Collberg (S) svarar att kommunens mottagande av flyktingar inte har med underskottet att göra, utan att det snarare är placeringarna av barn och vuxna. I den gruppen säger Collberg att den övervägande delen består av Ödeshögsfödda.

Kommunfullmäktiges ledamöter godkände effektiviseringarna och besparingarna.

På måndagens komunfullmäktigemöte diskuterades beslutet.
På måndagens komunfullmäktigemöte diskuterades beslutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!