ÖP: Minska arvodena med 75 procent

Ödeshögspartiet vill gå längre än övriga partier när det gäller den politiska omorganiseringen. Charles Eriksson vill minska de fasta arvodena med 75 procent.

Charles Eriksson (ÖP) har ett eget sparförslag till ny organisation som går betydligt längre än majoritetetens.

Charles Eriksson (ÖP) har ett eget sparförslag till ny organisation som går betydligt längre än majoritetetens.

Foto: Corren

Ödeshögs kommun2019-10-18 10:00

De fasta ordförandearvodena i kommunens nämnder motsvarar tillsammans fyra heltidstjänster idag, har Charles Eriksson räknat ut. Till det kommer ledamöters förlorade arbetsförtjänst. Den vill han också minska genom att förlägga alla nämndmöten efter kl 17.

– Vi lade ett sådant förslag i fullmäktige redan 2012, säger Charles Eriksson.

Till det senaste ks-sammanträdet lade han fram sina förslag som även innehåller andra besparingar i kommunen, bland annat slopat kommunalt vårdnadsbidrag. På mötet beslutade man dock att skjuta upp diskussionen till kommande möten. Nästa vecka ska en bantad organisation diskuteras i ett gruppledarmöte med alla partier.

– Problemet är att nämndordförandena får mer och mer att göra. Det går att föra över arbetsbörda till andra nämndledamöter och även till tjänstemän i förvaltningarna, menar Charles Eriksson och påminner om att det förr inte fanns någon kommunalrådspost i Ödeshög.

Han köper inte argumentet att det blivit mycket mer komplicerat och krävande att vara kommunpolitiker. Det räcker med sunt förnuft och läskunnighet", skriver han och menar att det är tjänstemännen som ska stå för specialistkunskaperna.

Charles Eriksson tycker också att det är fel att en liten kommun med 5 500 invånare ska jämföra sig med hur större kommuner organiserar det politiska arbetet. Han ser sitt förslag som en inledande diskussion.

– Det är inte säkert att alla delarna kan genomföras direkt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!